La sostenibilitat és una de les prioritats estratègiques del BBVA, en la que porta invertits 304.000 milions des de 2018, en una aposta que ara redoblarà. El banc ha dissenyat un nou pla per al període 2025-2029, en el qual preveu canalitzar 700.000 milions en negoci sostenible.
L'objectiu d'aquesta estratègia és ajudar als clients de l'entitat financera en "la transició cap a un futur sostenible, amb focus en el canvi climàtic i en el desenvolupament social inclusiu," destaca el banc. L'entitat destaca que, segons les seves previsions, el primer pla s'havia d'executar entre 2018 i 2025 i els objectius marcats s'han assolit un any abans del previst. D'allà l'elaboració del nou projecte.
"Creiem que l'oportunitat de negoci en aquesta segona part de la dècada estarà impulsada per una forta inversió en infraestructures i per l'avançat nivell de maduresa d'algunes de les noves tecnologies netes, que permetrà fer-les rendibles," ha manifestat el director global de Sostenibilitat i Banca Corporativa i d'Inversió de BBVA, Javier Rodríguez Soler.
La canalització de negoci sostenible en BBVA inclou aspectes relacionats amb el canvi climàtic i el capital natural. Aquest últim comprèn activitats vinculades a aigua, agricultura i economia circular. A més, contribueix a la promoció i finançament d'iniciatives socials que inclouen infraestructures socials, educatives, de salut, etc. En paral·lel, el banc brinda suport a emprenedors i empreses joves. També s'ocupa de la inclusió financera dels col·lectius més desfavorits.
Més de dues terceres parts per combatre el canvi climàtic
A través d'aquestes finalitats, del total de 304.000 milions d'euros canalitzat en negoci sostenible entre 2018 i 2024, un 78% va correspondre a canalització relacionada amb la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la preservació del capital natural. Mentre que el 22% restant es va vincular a accions relacionades amb el creixement inclusiu.
Per línies de negoci, la major part corresponen a l'àrea de Banca Corporativa i d'Inversió (operacions de banca d'inversió i corporativa per a grans clients) amb un 59%; seguida d'empreses amb un 27%; i clients minoristes amb un 14%.
Respecte als projectes inclosos en el negoci sostenible, les dades de l'entitat mostren que un 78% correspon a finançament i activitat de la banca transaccional; un 14% a bonificació; un 4% a finançament de projectes i un altre 4% a productes d'inversió, entre d'altres.
Per a BBVA és fonamental acompanyar els seus clients finançant les seves inversions i assessorant-los en aquest procés de transició, que estarà acompanyat per un fort component d'innovació i coneixement de les noves tecnologies.
Centres per a la sostenibilitat al món
Així mateix, BBVA va ampliar el 2024 els seus objectius intermedis de reducció d'emissions per a 2023 a dos nous sectors: el sector immobiliari a Espanya i l'alumini a escala global. Aquests s'afegeixen a la llista d'objectius a vuit sectors intensius en emissions fixats per l'entitat anteriorment (petroli i gas; generació d'electricitat; autos; acer; ciment; carbó; aviació i transport marítim).
També l'any passat, el BBVA va crear a Houston un hub de sostenibilitat, amb l'objectiu d'impulsar el finançament de la transició energètica als Estats Units, convertir la sostenibilitat en un motor de creixement i promoure projectes de descarbonització en aquest país. L'oficina de BBVA a Houston se suma als equips de finançament de la innovació en tecnologies netes o 'cleantech' que treballen a Nova York, Londres i Madrid.