El BBVA ha registrat formalment a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la sol·licitud d'autorització de l'opa hostil formulada sobre la totalitat de les accions del Sabadell. El banc que presideix Carlos Torres no ha esgotat els terminis, de fet, ha trigat només dues setmanes a demanar aquest permís, malgrat que comptava amb un mes. L'anunci de l'oferta es va fer el dijous 9 de maig i s'ha fet oficial aquest divendres 24.

Les característiques de l'oferta són les mateixes que el BBVA va plantejar al consell d'administració del Sabadell de cara a una possible fusió, un canvi d'una acció del BBVA per 4,83 accions del Sabadell amb una prima del 30% sobre els preus de tancament en borsa de les dues entitats del passat 29 d'abril. I que el nivell d'acceptació de l'opa sigui superior al 50%, és a dir, l'oferta està condicionada a obtenir més de la meitat del capital social del Banc Sabadell.

Segons la llei d'opes (que es regula al Reial Decret 1066/2007, de 27 de juliol) la sol·licitud d'autorització s'ha de presentar durant el mes següent a la data en què s'hagi fet pública la decisió de formular l'oferta. És a dir, el BBVA disposava de 30 dies per presentar-la al mercat. En concret, fins al 9 de juny. Però el president del banc, Carlos Torres, ja va anunciar davant dels inversors que no esgotaria els terminis i la presentaria "durant la primera meitat del termini màxim", és a dir, en dues setmanes.

Complint aquestes paraules, el BBVA fa oficial aquest divendres l'opa. Els detalls de l'oferta estaran continguts al fullet explicatiu, que es publicarà una vegada que el BBVA rebi l'autorització de la CNMV. A partir d'ara, l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura compta amb set dies (que es poden ampliar en uns altres set més) per admetre a tràmit la sol·licitud i estudiar-ne l'oferta.

Abans d'aprovar-la, això sí, necessitarà el vistiplau del Banc Central Europeu (BCE) que és el regulador que més es dilata en les seves aprovacions. Encara que Carlos Torres creu que té el BCE del seu costat perquè a l'organisme "li agraden els bancs grans", i aquest és el seu propòsit amb aquesta operació: opar-lo i, després, fusionar-s'hi. Rebudes totes les autoritzacions (les de Competència incloses), el banc basc presentarà el fullet, que és més detallat.

El BBVA espera convertir-se en un gegant europeu, amb actius superiors al bilió d'euros, si finalment absorbeix el Sabadell. A Espanya serien el primer banc per actius i el segon per quotes de mercat. Perquè això passi, el BBVA ha de comptar també amb l'autorització d'altres reguladors i supervisors com la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Espanya. Però també necessitaria el vistiplau dels reguladors britànics, en concret de la Prudential Regulation Authority (PRA) del Regne Unit, perquè el Sabadell és present al país a través de TSB. Així com de les autoritats de competència dels EUA, Mèxic i Regne Unit (la FCA).

Per tot això, Torres va anunciar que el procés de l'opa pot durar de sis a vuit mesos. Si l'oferta té èxit i el BBVA assumeix el control del banc, els consells del BBVA i del Sabadell han de presentar una oferta de fusió a les juntes d'accionistes. Però, per poder tancar aquesta fusió, necessiten una última autorització, la del Ministeri d'Economia que dirigeix Carlos Cuerpo, encara que ja ha mostrat el seu rebuig de l'operació. Si els plans del BBVA avancen, l'entitat estima que tot el procés hauria acabat a mitjans del 2025.