BBVA torna a apujar el preu de la seva hipoteca fixa aquest mes de gener, aquesta vegada ho fa en un 0,4%, l'augment més important fins ara. Aquest increment afecta totes les hipoteques, les que es paguen en 15, 20, 25 i 30 anys. En aquesta última hipoteca, la de 30 anys, on l'interès sol ser més baix perquè el deutor està més anys pagant el préstec, la TAE (que recull els diners que es paguen al banc per prestar-nos els diners) es mou ja entre el 4% i el 4,5% depenent de si la hipoteca està bonificada o sense bonificar. Això vol dir que l'interès s'ha més que duplicat des que el Banc Central Europeu va apujar els tipus d'interès per primera vegada al juliol. Des d'aleshores, l'entitat ha encarit aquesta hipoteca en un 120%.
El banc que presideix Carlos Torres ha estat el que més ha tardat a apujar el preu de la hipoteca fixa, però ara ha agafat tirada. Els seus competidors van començar a fer-ho al setembre però BBVA va mantenir fins a pràcticament octubre l'interès de la hipoteca fixa a 30 anys per sota del 3% TAE. Tanmateix, en la recta final de l'any ha dut a terme diverses pujades d'entorn del 0,25%, una en novembre i dos al desembre, a la qual se suma ara una d'addicional del 0,4%, la més elevada. D'aquesta manera, la TAE de la hipoteca fixa de BBVA a 30 anys assoleix el 4,50% per als clients que no tenen vinculació.
Encara que aquest interès pot baixar al 4,02% TAE per als quals portin la nòmina al banc i contractin una assegurança de casa i fins al 3,96% TAE per als quals vulguin vincular-se de manera completa amb el banc i portin la nòmina, contractin una assegurança de casa amb BBVA Allianz Seguros i una assegurança d'amortització de préstecs amb BBVA Segurs. Abans de les pujades de tipus d'interès, la TAE d'una hipoteca fixa en BBVA estava per sota de la mitjana, en el 2%. El conseller delegat de BBVA, Onur Genc, ja va avançar a l'estiu que no estaven guanyant diners amb aquestes hipoteques perquè a aquests preus no eren "prou rendibles", així que des d'aleshores el banc ha apujat el preu en un 120%.
Tanmateix, no és la que més l'ha encarit. Per davant d'aquesta entitat està el Banc Santander, que en l'inici de l'estiu passat oferia la seva hipoteca fixa bonificada, la més barata, per sota del 2% TAE i ara la situa en el 4,49%, la qual cosa suposa una pujada de gairebé el 140%; A Bankinter l'esmentada pujada ha estat del 85%, amb una TAE abans de les quatre pujades de tipus del 2,2% que ja supera el 4%.
Mateix cas que en CaixaBank, que malgrat tenir actualment un dels interessos més alt del mercat, no és l'entitat que més ha apujat el preu. En concret, la TAE de la hipoteca fixa del banc català se situava abans en el 2,6% i ara en el 4,89%, per la qual cosa s'ha encarit en un 83%; Sabadell, igual com BBVA també ha estat més lent que els seus competidors apujant preus, però en la recta final de l'any ha agafat impuls, ja que entre octubre i desembre ho ha fet tres vegades, una per mes. En concret, l'entitat catalana ha encarit la seva hipoteca fixa a 30 anys en més d'un 70% des de l'estiu fins a assolir ara el 4,40% TAE en la hipoteca fixa bonificada i el 5,06% TAE si és sense bonificar.
A Abanca la TAE frega el 6%
A Abanca l'interès de la hipoteca a tipus fixa ja frega el 6%, sent per tant el més elevat del mercat, però no és el que més s'ha encarit. Ja que el banc gallec ja oferia la seva hipoteca fixa Mari Carmen abans de les pujades de tipus a una TAE d'entorn del 3,43%. Pel que la pujada ha estat del 60%.
Els experts donen per fet que amb els tipus d'interès en el 2,5%, la previsió que continuïn pujant aquest 2023 i la forta demanda que hi ha ara cap aquest tipus d'hipoteques, les TAE de tots els grans bancs en les hipoteques fixes excediran el 5% en el primer trimestre de l'any. Els bancs digitals també estan apujant els interessos. En ING, la TAE de la hipoteca fixa s'ha elevat en més d'un 70% des que Christine Lagarde apugés el preu dels diners, passant del 2,41% fins al 4,20% actual.
EVO Banc, el banc digital de Bankinter, ha encarit la seva hipoteca fixa bonificada un 80% des de l'1,73% TAE fins al 3,13%. I a Openbank, el banc 100% digital del grup Santander, l'interès s'ha duplicat. Passant de l'1,65% fins al 3,33% TAE que ofereix ara.
Les hipoteques fixes, on els hipotecats paguen cada mes la mateixa quota, han despertat un interès més important entre els ciutadans durant 2022 perquè les variables, que estan referenciades a l'Euríbor, s'han disparat durant l'any alhora que ho ha fet l'índex que ja assoleix el 3,3% des del -0,5% de fa just un any. Amb la demanda a l'alça de les hipoteques fixes, la gran banca ha aprofitat per apujar el preu, com també està fent amb els préstecs.