El BBVA va revelant a poc a poc els plans que té per al Sabadell. En una conferència amb analistes celebrada aquest dijous, després de llançar una opa hostil sobre el 100% de les accions del banc d'origen català, el president del banc, Carlos Torres, i el conseller delegat, Onur Genc, han revelat els terminis i pròxims passos a seguir en aquesta operació, que esperen tenir resolta a mitjan 2025.
En el procés d'aprovacions i autoritzacions hi ha dos passos, explicaven. Aquest dijous s'ha anunciat l'oferta als accionistes del Sabadell, i les seves condicions són les mateixes que el BBVA va plantejar al consell d'administració del banc la setmana passada, és a dir, un canvi d'una acció del BBVA per 4,83 accions del Sabadell amb una prima del 30% sobre els preus de tancament de les dues entitats del passat 29 d'abril.
“El consell del BBVA ja ho ha aprovat”, indicaven. Ara, el banc d'origen basc ha de convocar una junta extraordinària d'accionistes per aprovar una ampliació de capital per poder comprar el Sabadell. D'ara endavant, el banc també elaborarà diferents informes que ha de presentar al Banc Central Europeu, a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) i a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a Espanya. Però també als reguladors britànics, en concret al Prudential Regulation Authority (PRA) del Regne Unit, perquè el Sabadell és present al país a través de TSB.
“La nostra oferta té quatre condicions”, continuaven explicant el president i el CEO del BBVA. La primera és que el nivell d'acceptació de l'opa ha de ser per sobre del 50%, és a dir, l'oferta està condicionada a obtenir més de la meitat del capital social del Banc Sabadell. Per poder seguir endavant, també han de comptar amb l'aprovació de la CNMC a Espanya, de la junta d'accionistes per augmentar capital i el vistiplau de la PRA per la titularitat indirecta de TSB.
En toral, el procés de l'opa pot durar de sis a vuit mesos, revelaven. I una vegada aconseguides les autoritzacions i que el BBVA assumeixi el control del banc, els consells del BBVA i el Sabadell han de presentar una oferta de fusió a les juntes i així pot tancar la fusió amb l'última autorització, la del Ministeri d'Economia. “Amb aquestes dues etapes estimem que necessitem esperar fins a mitjans de 2025”.
El Ministeri d'Economia, per cert, ja ha mostrat el seu rebuig rotund de l'opa al Sabadell per part del BBVA, però Carlos Torres, creu que el Govern espanyol acabarà per apreciar el valor d'aquesta oferta una vegada que es vegin “clars” tots els termes de l'operació, segons ha indicat quan li han preguntat per l'assumpte.
En aquest sentit, ha volgut posar en relleu que el nou banc serà més gran i millorarà el suport que dona a la societat a través del crèdit, també ha destacat que crearà valor per a l'economia i generarà més resultats, la qual cosa redundarà en una “base fiscal major” per a Espanya. Segons el seu parer, “és bo per al país tenir un banc tan fort que pugui operar al mercat europeu i global i el govern espanyol apreciarà, segur, el valor d'aquesta transacció una vegada que les coses es vegin més clares”.