BBVA ha formalitzat la proposta de fusió amb el Sabadell que va comunicar aquest dimarts. En una carta dirigida al consell d'administració, el banc que presideix Carlos Torres ressalta el seu total compromís amb Catalunya, "un mercat clau per a ambdues entitats". Assegura que el nou banc intensificaria el suport al teixit empresarial, cultural, científic i social de Catalunya amb la seva activitat bancària i les respectives fundacions.
També proposa que el nou banc tingui una doble seu operativa a Espanya, una d'elles en el centre corporatiu de Banc Sabadell a Sant Cugat, que reforçaria el paper de Barcelona com a 'hub' europeu per a les empreses més innovadores i disruptives del món. I l'altra, l'actual seu de BBVA a Madrid, coneguda com 'La Vela'.
D'altra banda, el banc basc proposa que la denominació social i la marca sigui la de BBVA, però que es mantingui també la marca Sabadell en aquelles regions o negocis en les que pugui tenir un interès comercial rellevant. Així mateix, l'entitat explica que vol formar un nou consell d'administració on hi hagi tres membres de l'actual consell de Banc Sabadell, seleccionats de mutu acord, amb un d'ells ocupant una vicepresidència.
Un banc líder a Europa i el banc més gran d'Espanya
A la carta dirigida al consell d'administració i comunicada també a la CNMV, BBVA subratlla que la combinació d'ambdues entitats donaria lloc al projecte industrial "més atractiu" de la banca europea.
En aquest sentit, destaca que la nova entitat es convertiria en una de les majors i més sòlides entitats financeres a Europa, amb actius totals per sobre del bilió d'euros i més de 100 milions de clients en l'àmbit mundial. També aspira a posicionar-se com el banc més gran per capitalització borsària de la zona euro.
A Espanya, a més, el nou banc superaria CaixaBank en actius totals i es col·locaria com a entitat líder per mida, clients i empleats. "L'entitat combinada seria més sòlida i eficient, i un referent al mercat per volum d'actius, crèdits i dipòsits", subratlla el banc que presideix Carlos Torres, que indica que també l'encaix estratègic i la complementarietat d'ambdues companyies de cara a la fusió.
Assenyala que Sabadell és el referent a Espanya en el segment d'empreses i, igual com BBVA, una entitat líder en digitalització i sostenibilitat. A més, la presència de Sabadell al Regne Unit se sumaria a l'escala global de BBVA, que ja és un dels bancs més grans a Mèxic, Turquia i Amèrica del Sud.
"Per tot això, l'entitat fusionada seria el millor soci financer de famílies i empreses, amb una millor oferta de productes i una capacitat més gran d'acompanyar les empreses en la seva expansió internacional." Amb tot, BBVA preveu que la nova entitat tindria un impacte futur de 5.000 milions d'euros addicionals a l'any.