BBVA també donarà estabilitat accionarial a Telefónica, com CaixaBank. "Tenim participació des de fa molt temps, i el fet que hi hagi interès inversor estranger és bo i il·lustra el potencial que té. La nostra visió no ha canviat res, estem còmodes en els que tenim". Així s'expressava aquest dimarts el president del banc, Carlos Torres, en la presentació de resultats del grup en ser preguntat sobre la previsió que tenen després de l'aterratge de STC al setembre i l'anunci del Govern espanyol de què tornarà al seu accionariat a través de la SEPI i assolirà fins i tot 10%.
Cal recordar que a l'octubre, en la presentació de resultats del tercer trimestre, BBVA va assegurar que no elevaria la seva posició en Telefónica per sobre del 4,8% actual. En concret, el conseller delegat, Onur Genç, va indicar que es tractava d'una participació financera que estava qualificada de disponible per a la venda. "No és una inversió financera estratègica i no l'" ampliarem.
En aquest context, Carlos Torres aclaria que les declaracions del CEO "ha pogut generar un malentès", ja que BBVA no ha canviat la seva opinió sobre aquesta participació financera. "En cap cas no hi ha hagut canvi sobre com visualitzem aquesta participació, financerament té sentit tenir-la. Estem còmodes amb ella, el banc la té des de fa més de dues dècades".
D'altra banda, el president de BBVA aclaria també que "estan còmodes amb l'accionariat que tenia i el que pot tenir Telefónica", mentre indicava que al banc "no li toca analitzar les decisions de l'Estat, que ha decidit que vol tenir una participació." L'executiu assegurava que no saben com preveure entrar la SEPI en l'accionariat de Telefónica, que té bastant free float i, per tant, pot comprar al mercat.
BBVA i Caixa són dos dels accionistes més significatius de Telefónica i de fet, són presents en el seu consell d'administració. Isidre Fainé (president de La Caixa) fins i tot és vicepresident de l'operadora. Fainé és membre del consell perquè a través del seu hòlding (Criteria Caixa) posseeix gairebé un 5% del capital de la companyia, igual com BBVA. En representació de l'entitat basca hi ha José María Abril, que a més de tenir una cadira en el consell, assumeix la vicepresidència juntament amb Fainé.
Des que al setembre es va conèixer l'entrada del fons saudita STC, Fainé ha continuat elevant la seva participació. Criteria Caixa, el hòlding de la Fundació Bancària La Caixa, va invertir només al desembre 1,2 milions d'euros en la compra de 300.000 accions de Telefónica en quatre operacions realitzades entre l'1 i el 6. En el conjunt de 2023, Criteria Caixa va invertir un total de 77,13 milions d'euros en l'adquisició de 20,73 milions de títols de l'operadora, segons els registres de la CNMV.
BBVA evita parlar de Grifols
D'altra banda, el president i el CEO del BBVA han descartat parlar de Grifols i la polèmica generada per l'informe de Gotham. "No parlem de clients", indicava Carlos Torres, que aprofitava per recordar que com tota companyia cotitzada, "està supervisada i regulada per les autoritats". Així mateix, destacava també que el banc no hi té participació.