El BBVA ha fet un ajust en l’oferta pública d’adquisició d’accions del Sabadell i ha rebaixat el llindar d’acceptació mínim perquè l’opa sigui exitosa, del 50,01% del total d’accions al 50,01% de les accions amb dret de vot. La mesura exclou gairebé 80 milions d’accions, de manera que pot millorar les seves possibilitats d’èxit, tot i que dins dels 5.360 milions d’accions que té el banc català, la diferència percentual és molt petita.
El banc basc ha decidit excloure les accions en autocartera que té el Sabadell de l’oferta, perquè no tenen dret a vot, i considerar triomfal l’operació si és acceptada per la meitat de la resta de les accions. Això significa que si inicialment necessitava el sí de 2.720,6 milions d’accions, ara en tindrà prou amb 2.680,7 milions, un 1,5% menys (39,9 milions d’accions menys).
El moviment suposa un pas més en la batalla entre els dos bancs i, de fet, adverteix que si d’ara fins que es doni la veu als accionistes del Sabadell, el banc incrementa la seva autocartera, tornarà a rebaixar el llindar d’acceptació de l’opa per deixar-lo sempre en el 50,01% de les accions amb dret de vot.
L’ajust envia un missatge de que l’oferta és seriosa i que el BBVA no tirarà la tovallola. L’anunci es produeix el mateix dia en el que s’ha conegut un informe d’Alantra en el que assegura que l’oferta és baixa i s’hauria d’apujar un 20%, i l’endemà que Carlos Torres, president del BBVA, i Josep Oliu, del Sabadell, es veiessin les cares en un acte a Madrid, en el que es van saludar i van mostrar una aparent sintonia.
L'opinió dels analistes d'Alantra
En el citat informe, Alantra s’oposa a l’oferta “llevat que BBVA millori la seva oferta en un 20%”, ja que considera que el Sabadell pot arribar a tenir més valor com entitat independent. Els analistes veuen encara marge de creixement en el preu de l'acció del Sabadell, fins als 2,55 euros, amb un potencial del 32%. Per als analistes d'Alantra, l’oferta haurà d’elevar-se fins a una franja entre 3.000 i 3.200 milions.
L’opa, que cueja des de la primavera de l’any passat, s’hauria de resoldre la primera meitat del 2025. La decisió de la CNMC d’estudiar-la en detall l’ha demorada, i ara l’organisme protector de la Competència analitza totes les implicacions de la fusió. Quan es pronunciï, llavors ho farà la CNMV, que serà l’encarregada de donar el tret de sortida al període d’acceptació de l’oferta. Fins llavors, el BBVA pot modificar l’oferta, tant el llindar com el preu.
La cúpula del Sabadell s'ha oposat a l'operació des d'un inici i defensa que l'entitat té recorregut en solitari. De fet, des de la presentació de l'opa, ha presentat resultats rècord i el seu valor en borsa s'ha disparat un 33%. Part d'aquesta pujada té a veure amb la pròpia oferta, però ja abans anava pujant, ja que en l'últim any s'ha revaloritzat un 66%. El BBVA va presentar una oferta només en accions, d'una del BBVA per cada 4,83 del Sabadell, que a l'octubre va actualitzar a 0,29 euros i una acció per cada 5,019 títols del banc català.