BBVA continua tenint problemes a Turquia, on la inflació ha tornat a pujar en juliol fins a gairebé el 50% (com ja va advertir el Banc d'Espanya) i la lira, la seva divisa, continua devaluant-se i perd un altre 30% del seu valor davant el dòlar aquest any. El banc que presideix Carlos Torres reconeix en els seus comptes del primer semestre que la situació "és inestable" i que els seus resultats poden veure's "afectats" malgrat que ja ho estan des de l'any passat, quan va començar a aplicar la comptabilitat per hiperinflació.

En aquest sentit, BBVA recorda en el seu informe financer que el maig de 2022 va augmentar la seva participació accionarial en Garanti, la seva filial turca, del 49,85% al 85,97% després de tancar una opa per la qual va pagar més de 1.400 milions d'euros. Va ser una aposta arriscada perquè en aquell moment la situació de Turquia ja era complicada per la caiguda de la lira i la forta inflació, a la qual cosa es va sumar la guerra d'Ucraïna.

Però aquest 2023 s'ha produït un nou esdeveniment, les eleccions, on ha tornat a sortir guanyador Erdogan malgrat que les seves polítiques populistes han alimentat el col·lapse de la moneda, a més de pressionar els beneficis dels bancs. El més criticat pels analistes, de fet, és la intensa campanya de desdolarització del govern turc, que està pressionant a la baixa la rendibilitat de les entitats el 2023.

Malgrat tot, BBVA creu que "hi ha incipients senyals de canvis" de la política econòmica monetària des de les eleccions generals, ja que per exemple, s'ha anomenat a una nova governadora del Banc Central de Turquia. De manera que hi pot haver una "gradual correcció" de les actuals distorsions macroeconòmiques, especialment de les elevades necessitats de finançament extern.

Però també reconeix que la situació "continua sent inestable", caracteritzada per una forta depreciació de la lira turca, una elevada inflació, un significatiu dèficit comercial, l'esgotament de les reserves de divises del banc central, i un elevat cost del finançament extern. A més, els recents terratrèmols de febrer de 2023 "han aprofundit les dificultats econòmiques de Turquia", afegeix el banc.

I al costat de les enormes pèrdues humanes, els terratrèmols i la resposta del govern "han pressionat a la inflació, així com als comptes externs i fiscals". Cal recordar que en el primer trimestre BBVA va revisar la classificació dels crèdits dels seus clients a les cinc ciutats més afectades, el que l'ha portat a reclassificar com a estada 2 (saldos dubtosos) uns 472 milions en balanç i uns altres 478 milions d'euros fora de balanç, el que ha tingut un càrrec en els seus resultats de 58 milions d'euros. L'entitat ha proveït 56 milions.

"La persistència d'aquestes condicions econòmiques desfavorables a Turquia podrien resultar en un potencial deteriorament en el poder adquisitiu i la solvència dels nostres clients (tant particulars com empreses)", adverteix el banc. Així mateix, l'entitat recorda que els tipus d'interès baixos establerts pel banc central turc enmig d'una inflació elevada (malgrat les recents pujades dels tipus d'interès), les polítiques que afecten el sector bancari, i una depreciació de la moneda "han afectat i poden continuar afectant els resultats del grup".

En aquest sentit, indica també que certs factors geopolítics, tals com la guerra a Ucraïna i altres conflictes regionals, i els desenvolupaments polítics interns, "generen incertesa sobre l'evolució de l'economia i podrien desencadenar escenaris de més inestabilitat". Per tots aquests motius, BBVA reconeix que "no és possible garantir que aquests o altres factors no tindran un impacte a Turquia i que no causaran un deteriorament més gran de l'economia turca, la qual cosa podria tenir un efecte material advers en el sector bancari turc i en la situació financera i els resultats del Grup a Turquia".

BBVA salva el resultat a Turquia

El banc que presideix Carlos Torres ha guanyat entre gener i juny 525 milions d'euros a Turquia, el 13% del total del grup. El resultat compara molt positivament amb el del primer semestre de 2022, que va caure a 59 milions després d'haver d'aplicar la comptabilitat per hiperinflació.

Aquest any també recull en el seu resultat aquest impacte, tanmateix, BBVA ha salvat els comptes a Turquia per la revalorització, des del punt de vista fiscal, dels béns immobles i altres actius amortitzables de Garanti que han generat al banc un abonament en la despesa per Impost sobre Societats d'aproximadament 205 milions d'euros, segons reconeix en els seus comptes.

Sense aquest impacte, el resultat hauria estat de 320 milions fins i tot per sota del que va guanyar en el mateix semestre durant 2021.