El BBVA té el vistiplau del regulador dels serveis financers del Regne Unit per adquirir TSB, la filial britànica del Sabadell, si l'opa tira endavant. Així ho ha comunicat el banc que presideix Carlos Torres a primera hora d'aquest dimarts en un comunicat reemès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

"BBVA informa que, amb data 2 de setembre de 2024, ha rebut l'autorització de la Prudential Regulation Authority ("PRA") a la presa de control indirecte per part de BBVA de TSB Bank plc, filial bancària de Banc Sabadell al Regne Unit, a conseqüència de l'opa," explica.

L'autoritat britànica de regulació prudencial és l'encarregada de supervisar al voltant de 1.500 entitats, entre bancs i asseguradores. Una és el banc britànic TSB, participat per Banc Sabadell.

Entre els pròxims passos pendents abans d'iniciar l'oferta de compra als accionistes de Banc Sabadell, destaca l'autorització d'aquesta oferta per part del Banc Central Europeu (BCE) i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), recorda l'entitat.

El banc d'origen basc continua avançant en el procés d'autoritzacions, després que el mes de juliol passat rebés també la confirmació dels supervisors dels Estats Units, Portugal, França i el Marroc. A més d'aquests països, el BBVA necessita autorització dels supervisors de la competència a Mèxic, les Bahames i Cuba, segons va explicar el propi banc a l'anunci de l'opa el mes de maig passat.

Encara que l'autorització més important és la del Banc Central Europeu (BCE) que el BBVA ha de rebre en els primers dies del mes de setembre, quan se'n compleixen 90 des que va sol·licitar autorització. Des de la institució confirmen que el document on assenyala si s'oposa o no a aquesta fusió, està per caure. Per la qual cosa pot rebre's aquesta mateixa setmana.

TSB, en reestructuració

TSB sempre ha estat al focus perquè el Sabadell el va voler vendre el 2020, quan també va intentar una fusió amb el BBVA. Però una vegada aquesta operació no va tirar endavant, el grup català va decidir seguir en solitari i no desprendre's de cap negoci.

Des d'aleshores, la seva filial s'ha enlairat amb força. Tot i que arrossega des d'anys una important estructura de costos a què el Sabadell ha volgut posar solució. Així, el banc va posar en marxa a principi d'any un procés de reducció de costos per enfocar-se a la seva activitat principal, la vinculada a la venda d'hipoteques, en què ha estat històricament especialitzada.

Els costos de TSB van tornar a incrementar-se el 2023 a causa d'uns salaris i uns costos de tecnologia més elevats, segons l'entitat. I per aquest motiu, el grup va decidir aplicar un pla d'eficiència de 53 milions de lliures (uns 62 milions d'euros) que tindrà impacte el 2024 i 2025. D'ells, 29 milions de lliures seran costos de reestructuració i 24 milions, per deterioraments.

El grup va tancar el 54% de la seva xarxa d'oficines al Regne Unit entre el 2020 i el 2023, i actualment compta amb 211 sucursals a peu de carrer. També va reduir la plantilla en un 19% al mateix temps. Però el seu pla passa retallar altres 250 llocs de treball a TSB des d'aquest mes de setembre i tancar 36 oficines més.

L'objectiu del banc català és portar la ràtio d'eficiència (com més baixa, millor) de TSB al 58%, en línia amb la seva competència al Regne Unit, actualment és del 63%.