La Comissió Nacional Bancària i de Valors (CNBV) de Mèxic ha autoritzat el BBVA per prendre el control de la filial del Banc Sabadell al país en cas que tiri endavant l'oferta pública d'adquisició d'accions (opa) sobre el banc català, segons ha comunicat l'entitat que presideix Carlos Torres.
El BBVA ha destacat que “ja compta amb totes les autoritzacions sol·licitades als reguladors mexicans”, ja que al desembre va obtenir el vistiplau d'un altre organisme del país nord-americà, en aquest cas, de la Comissió Federal de Competència Econòmica (Cofece), que no va observar riscos per a la competència al país en la compra del Sabadell.
Tot i que Mèxic és una plaça important per al BBVA, el banc que presideix Josep Oliu té al país un negoci molt residual; de fet, Mèxic només va aportar 57 milions de beneficis als més de 1.800 milions d'euros que va guanyar el 2024. En canvi, per al BBVA és la seva primera font de guanys, amb la meitat del seu benefici atribuït, més de 5.400 milions.
El banc d'origen basc ha subratllat que ja ha obtingut tres de les aprovacions “més rellevants” a Europa: l'autorització de la Prudential Regulation Authority (PRA) del Regne Unit, la no oposició del Banc Central Europeu (BCE), i la revisió sense objeccions per part de la Direcció General de Competència de la Comissió Europea sota el Reglament Europeu de Subvencions Estrangeres.
L'opa, pendent de la CNMC
En l'àmbit espanyol, però, l'operació és analitzada amb detall a nivell de competència perquè la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va considerar que sí que comportava riscos quant a la reducció de mercat que suposarà, en concret a Catalunya i al País Valencià i en el segment de petites i mitjanes empreses.
Per això, l'organisme que presideix Cani Fernández està analitzant l'operació en segona fase, per a la qual ha demanat al·legacions al Sabadell. L'entitat que dirigeix César González-Bueno demana que s'analitzi per segments, ja que són una entitat amb una implantació important en pimes i són aquest tipus de clients els que es veuran més afectats.
Fins que la CNMC no es pronunciï, la CNMV no aprovarà l'opa perquè els accionistes del Sabadell puguin votar-la, cosa que es preveu per a finals del primer semestre, si Competència l'aprova o no imposa restriccions que facin desistir el BBVA. El Govern, per la seva banda, no pot frenar l'opa, però sí que pot no autoritzar la fusió, i ha dit per activa i per passiva que ho farà. La pujada del Sabadell a borsa ha eliminat la prima de l'oferta del BBVA, i encara que l'entitat ha assegurat que no n'apujarà el preu, té temps per fer-ho fins al període d'acceptació de l'opa.