El BBVA continua rebent autoritzacions per poder llançar una opa als accionistes del Sabadell, en aquesta ocasió el vistiplau arriba de Brussel·les. El banc que presideix Carlos Torres va notificar l'operació en la Comissió Europea el passat 21 d'octubre i amb això es va iniciar un termini d'aproximadament un mes, que acabava aquest 26 de novembre, per contestar.
Durant aquest temps, la CE havia de determinar si calia iniciar una investigació en profunditat, com ha fet la CNMC a Espanya, o si l'operació podia seguir endavant, com finalment ha passat.
Segons el Reglament (UE) 2022/2560 del Parlament Europeu i del Consell de 14 de desembre de 2022, Brussel·les entén que es produeix una "concentració subjecta a notificació" quan almenys una de les empreses que es fusionen (en aquest cas BBVA o Sabadell) està establida a la UE i genera un volum de negocis de 500 milions d'euros com a mínim.
Però també si les empreses han obtingut de tercers països, en els tres exercicis anteriors a l'anunci de l'opa, contribucions financeres combinades superiors a 50 milions d'euros.
La norma obligava BBVA a notificar a la Comissió Europea les operacions de concentració amb empreses establertes a la UE i licitacions públiques de determinada envergadura. A més a més, aquesta normativa atorga a la Comissió Europea la facultat d'iniciar investigacions d'ofici sobre subvencions extracomunitàries potencialment distorsionadores.
Però després d'acabar el termini de 25 dies hàbils establert en aquesta normativa, Brussel·les ha finalitzat la revisió de l'operació de BBVA i Banc Sabadell sota el Reglament Europeu de Subvencions Estrangeres (FSR, per les sigles en anglès) sense plantejar objeccions.
En qualsevol cas, el BBVA no veia complexitat a obtenir aquesta autorització i a més havia indicat que l'operació no estava subjecta "a la condició de l'obtenció de l'autorització esmentada".
Autoritzacions rebudes i pendents
Des del mes de juny passat, quan el BBVA va començar a notificar als supervisors i reguladors els detalls de l'operació, el banc ja ha rebut algunes autoritzacions importants. La més significativa de moment ha estat la del Banc Central Europeu (BCE).
L'organisme que presideix Christine Lagarde va notificar la seva "no oposició" a l'opa, un terme vàlid perquè l'operació pugui seguir endavant. Aquesta es va obtenir el setembre, quan es complien 90 des que el BBVA va sol·licitar autorització per a l'opa. També aquell mes, el banc basc va obtenir el vistiplau del regulador dels serveis financers del Regne Unit per adquirir TSB, la filial britànica del Sabadell, si l'opa tira endavant.
Així mateix, l'entitat va rebre el mes de juliol passat la confirmació dels supervisors dels Estats Units, Portugal, França i el Marroc. A més d'aquests països, el banc necessita autorització dels organismes que regulen la competència a Mèxic, les Bahames i Cuba, segons va explicar el propi BBVA quan va llançar l'opa.
Encara que les autoritzacions clau són les de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i la de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El primer va comunicar fa dues setmanes que necessita més temps per prendre una decisió i va passar l'opa a una segona fase d'estudi, per la qual cosa no s'espera una decisió fins ja entrat el 2025.
De la CNMV també s'esperen notícies aviat. El supervisor dels mercats està estudiant el fullet i si l'autoritza, el BBVA estenia un termini màxim de 70 dies perquè els accionistes del Sabadell votessin el canvi. Per tant, els accionistes del Sabadell podrien votar sense saber si la CNMC aprovarà l'opa i hi haurà fusió. Per evitar aquest supòsit, fonts del mercat apunten que la CNMV comunicarà aviat que esperarà a Competència per pronunciar-se.