Onur Genç està de gira. El banquer turc, que és conseller delegat del BBVA des del 2019, es reuneix aquests dies amb inversors institucionals a Londres i farà el mateix a Madrid d'aquí a tres setmanes, el proper 5 de juny. I ho fa després d'intentar, sense èxit, una fusió amb el Sabadell, que finalment ha acabat amb una opa hostil de l'entitat basca sobre la catalana.

S'espera que abans que se'n celebri la reunió de dimecres 5 a la capital espanyola, el BBVA hagi llançat formalment l'opa sobre el Sabadell davant de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La va anunciar dijous passat 9 de maig, i precisament aquell dia, el president del banc, Carlos Torres, va revelar davant dels accionistes la seva intenció de presentar-la en un màxim de dues setmanes davant del regulador.

El BBVA té 30 dies des de l'anunci per fer-ho, segons marca la llei d'opes. Però Torres es va mostrar disposat a fer-ho abans del 23 de maig. En concret, el banc ha de presentar davant de l'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura la sol·licitud d'autorització d'opa, juntament amb el fullet explicatiu i la resta de  documents complementaris.

Només uns dies després, el 5 de juny, Onur Genç té marcat al calendari diverses trobades. Primer acudirà a la conferència financera europea que Goldman Sachs organitza cada any i que aquest 2024 se celebra a Madrid. Es tracta de la primera vegada que el conseller delegat del BBVA va a aquesta cita, a la de 2023 hi va anar el director financer, que en aquell moment era Rafel Salinas.

Precisament, Goldman Sachs ha estat un dels assessors financers del Sabadell (juntament amb Morgan Stanley) i ambdós li van recomanar rebutjar l'oferta de fusió del BBVA. El banc americà no està gaire a favor d'aquesta operació, com tampoc no ho va estar el 2020, quan també va assessorar el banc que presideix Josep Oliu en la fusió que es va estudiar aleshores i que no va tirar endavant.

La relació del BBVA amb Goldman Sachs és peculiar. El banc americà va arribar a ser el primer accionista del banc basc el 2022, amb gairebé el 6% del capital, però mesos després va anar diluint la seva participació. A més, és accionista del Sabadell, encara que la seva participació és reduïda, d'entorn del 0,3%. I el seu equip d'anàlisi va empitjorar la valoració del BBVA just abans de presentar resultats i presentar l'oferta pel Sabadell.

En concret, els analistes de Goldman Sachs van canviar la recomanació del BBVA des de sobreponderar fins a vendre, perquè creuen que Mèxic, on han començat a baixar els tipus, entrarà ara en fase de desacceleració. També preveuen que a Turquia i l'Argentina, el banc es continuarà veient fuetejat pels efectes de la hiperinflació. I finalment, apunten que el creixement dels beneficis del BBVA en els mesos vinents serà més lent que el dels seus competidors.

Després d'aquesta trobada amb Goldman Sachs, a la qual acudeixen fons i bancs d'inversió de tot el món, el CEO del BBVA mantindrà reunions amb diferents inversors. Unes reunions a les quals acudirà Onur Genç, juntament amb Luisa Gómez Bravo, l'actual directora financera del BBVA. Les trobabes, a més, seguiran el dia 6 de juny, encara que aquell dijous serà l'equip de Relacions amb Inversors (ANAR) qui se n'encarregara.

Atès el rebuig que ha provocat l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell al govern espanyol, al govern català i a l'empresariat, Onur Genç i Luisa Gómez Bravo hauran de convèncer els inversors del projecte d'acudir a l'opa. Principalment, a aquells que comparteixen, que són bastants. Entre ells BlackRock —que és el principal accionista de tots dos bancs— però també altres gestores com Norges Bank, Vanguard, JP Morgan, Crédit Agricole o UBS.

El president del BBVA, Carlos Torres, va descol·locar el mercat en anunciar sorprenentment la setmana passada que ja hi ha inversors importants del Sabadell que s'han mostrat a favor de l'opa. Una informació que no va caure gaire bé al banc català i, de fet, va el denunciar davant de la CNMV per vulnerar la llei d'opes, ja que donava per feta l'operació.

Però el cert és que no ho està, si el BBVA aconsegueix l'autorització de la CNMV i el Banc Central Europeu en primera instància, i tira endavant l'opa, són els accionistes del banc català els que han de decidir si hi acudeixen o no. I existeix el mateix risc de fracassar que de tirar endavant. Onur Genç es reunirà amb els grans inversors en aquest context, però al Sabadell hi ha també un important percentatge del capital (el 48%) que està en mans de minoritaris.