El BBVA té clar que l'opa llançada als accionistes del Sabadell tirarà endavant. I de fet, defensa que els terminis van segons el previst pel banc, que confia fins i tot a rebre aviat el vistiplau de la CNMC i de la CNMV per poder prendre el control de l'entitat catalana i després, absorbir-la. Encara que, també s'ha plantejat en què escenaris o circumstàncies retiraria l'opa i així ho ha fet saber al fullet enviat i actualitzat aquest mes de setembre a la Borsa dels Estats Units (SEC), on revela els únics tres motius que el portarien a acabar amb la compra del Sabadell.
En primer lloc, el banc que presideix Carlos Torres assegura al fullet que, si abans que finalitzi el termini d'acceptació de l'opa, les autoritats antimonopoli espanyoles (és a dir, la CNMC, que és qui s'encarrega d'estudiar els problemes de competència) declaren inapropiada l'oferta de canvi proposada, "BBVA haurà de retirar l'oferta de canvi".
Si això ocorregués seria gairebé una obligació. I és que, si la CNMC creu que l'absorció del Sabadell per part de BBVA agreujarà els problemes de competència bancària a Espanya i afecta els particulars i empreses, directament no podria dur a terme l'opa i posterior fusió. Tanmateix, hi ha dos supòsits més en els quals el BBVA es replantejaria l'operació.
El segon té a veure amb les condicions o compromisos que li pugui imposar la CNMC. "Si abans de finalitzar el termini d'acceptació, la CNMC condiciona la seva autorització de l'opa al compliment d'alguna condició, BBVA podrà, però no estarà obligat a, retirar l'oferta de canvi", assenyala el banc. En aquest cas, el consell del BBVA avaluarà les condicions que li posa l'organisme que presideix Cani Fernández per determinar si renuncia o continua.
La CNMC va imposar algunes condicions a CaixaBank quan va absorbir Bankia
Això és una cosa habitual i ha passat molt recentment. El 2021, per exemple, la CNMC va autoritzar, subjecta a compromisos, la fusió per absorció de Bankia per CaixaBank. Després de mesos d'anàlisi, Competència va concloure que l'operació suposava una amenaça en determinats àmbits del mercat de banca minorista. En concret, va identificar 86 codis postals en els quals l'entitat resultant quedava en una situació de monopoli o en situació de duopoli feble.
Llavors, CaixaBank es va comprometre, entre altres coses, a no abandonar cap municipi en el qual fos present una de les parts (o ambdues) en aquell moment, amb tancaments d'oficines. I a mantenir els clients de Bankia les mateixes condicions que tenien, a més de no cobrar comissions. Una cosa que també podria ocórrer en l'opa del BBVA pel Sabadell, ja que la pròpia CNMC ha advertit que continua estudiant-se l'operació i haurà de decidir si l'aprova o no, i si ho fa, amb quines condicions o compromisos.
Finalment, el BBVA declara davant dels inversors de Wall Street al fullet que, si abans de finalitzar el termini d'acceptació, les autoritats antimonopoli espanyoles no han donat la seva autorització expressa o tàcita a l'oferta de canvi, BBVA podrà, però no estarà obligat a, retirar l'oferta de canvi. I és que, podria passar que els accionistes del Sabadell acudissin a votar sense saber si la CNMC està d'acord amb la posterior fusió.
I, per tant, un dels escenaris possibles és, que l'opa tiri endavant perquè així ho votin els accionistes del Sabadell, però després no s'autoritzi la fusió. Llavors el BBVA seria propietari del Sabadell sense poder absorbir-lo, la qual cosa potser el portaria a haver de vendre'l. Una cosa que no volen i que tampoc no l'esperen, però que han de tenir prevista.
Per això, el banc adverteix la SEC que si la CNMC declara inapropiada l'opa o aprova la fusió, però subjecta al compliment d'alguna condició, BBVA haurà d'"acatar" la decisió de les autoritats de defensa de la competència espanyoles, la qual cosa pot donar lloc al compliment de les condicions corresponents en el cas d'una autorització condicional. O "en la incapacitat de BBVA per exercir els drets polítics associats a algunes de les accions de Banc Sabadell de la seva propietat, o un requisit per vendre part de la seva participació en Banc Sabadell si l'oferta de canvi és declarada improcedent".