L'oferta de BBVA per comprar el Sabadell, encara sense respondre, ha sacsejat el sector financer i també el món empresarial català, que veu com pot perdre un altre banc. És una operació amb moltes arestes, que l'entitat catalana està analitzant amb compte, i que només cinc dies després de que es conegués, desperta encara molts dubtes. Del que se sap, i del que pot passar, aquestes són les claus de l'operació:
El Sabadell no té terminis, però el BBVA té pressa
El BBVA va informar dimarts que havia fet arribar una proposta de fusió per absorció al consell d'administració del Sabadell i dimecres la va donar a conèixer al mercat. Des d'aleshores espera que el banc que presideix Josep Oliu li doni resposta, però continua esperant. Carlos Torres, que firmava la carta, demanava una resposta "com més aviat millor", però el consell del Sabadell no s'ha assegut a analitzar-la, si bé s'espera per a aquesta propera setmana, probablement dilluns. Però el cert és que, en no haver-hi una oferta formal, només una proposta, el consell del banc català no té terminis.
Per contra, el BBVA té pressa. Així ho mostrava a la carta. Per què? No hi ha cap element a nivell de negoci que ho justifiqui, però sí a nivell de mercat. Des del dia de l'anunci de l'oferta, el Sabadell ha anat pujant en borsa mentre que el banc d'origen basc ha baixat. En ser una oferta en accions, que el BBVA baixi la fa menys atractiva per als accionistes, perquè el que rebran a canvi de les seves accions del Sabadell val cada dia menys. Per això, el pas del temps incrementa les possibilitats que l'entitat compradora hagi d'apujar l'aposta.
El BBVA està preparat per llançar una opa hostil
El BBVA ha agafat un camí, a priori, amistós. Ha llançat una proposta que està disposat a negociar amb el Sabadell, amb una prima del 30% i mantenint 3 consellers de l'entitat catalana. Però Torres advertia: "Estem preparats per avançar immediatament". Aquesta frase va ser vista des de l'entitat d'origen català amb seu a Alacant com una amenaça d'opa hostil.
S'està especulant amb aquesta possibilitat, en cas que la resposta del Sabadell sigui negativa, i el cert és que tindria la seva lògica per al BBVA: no tindria perquè costar-li més diners i, si bé a nivell polític i sectorial podrien posar-se les coses una mica més incòmodes, no hauria de negociar amb l'entitat comprada ni fer equilibris entre les cúpules d'ambdós bancs. El banc català té un accionariat molt atomitzat i no té nucli dur d'accionistes, per la qual cosa per molt que el consell s'oposés a l'oferta, no podria parar-la si agrada als accionistes, la qual cosa ja és només una qüestió de preu.
L'operació ha de rebre 7 autoritzacions
Si el Sabadell accepta les condicions de compra del BBVA, les entitats haurien de presentar davant del govern espanyol i els supervisors un Projecte Comú de Fusió que ha de rebre set autoritzacions. Primer ha de comptar amb el vistiplau dels mateixos accionistes, i després del ministeri d'Economia, del Banc d'Espanya, del Banc Central Europeu, la Comissió Nacional del Mercat de Valors, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, i la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions.
El banc que presideix Carlos Torres no hauria de trobar resistència per part dels accionistes del banc català, que no compta amb un nucli dur. Entre els seus principals inversors es troben una dotzena de fons nord-americans que es reparteixen un 22% del capital del Sabadell, amb BlackRock o Fintech Investments al capdavant (tenen més d'un 3%) seguit del mexicà David Martínez, que és un dels màxims accionistes del banc amb gairebé un 3,5%
Malgrat la incertesa al mercat i els vaivens en Borsa, "no hi ha un termini establert en la normativa perquè el consell d'una societat valori les ofertes rebudes", afirma la CNMV. En aquest cas, el consell del Sabadell ha de fer una valoració de l'oferta i recomanar als accionistes que acceptin o no. I són els accionistes els que han de votar en junta, com també els del BBVA.
El segon banc més gran d'Europa en Borsa
BNP Paribas és l'únic banc europeu que podria fer ombra a un futur BBVA-Sabadell, ja que crearien un gegant bancari amb un valor de mercat combinat de gairebé 73.000 milions d'euros, segons els analistes. El valor en Borsa del BBVA se situava en 63.500 milions d'euros abans de l'oferta, mentre que el del Sabadell era de 9.400 milions d'euros, segons dades de FactSet.
El francès BNP Paribas, el banc més gran de l'eurozona per valor de mercat, tenia una capitalització de 77.600 milions d'euros. Després d'aquesta entitat està el Banco Santander, el valor del qual supera els 71.000 milions. I els italians Intesa Sanpaolo (65.000 milions) i Unicredit (58.000 milions).
Per actius, BBVA-Sabadell entrarien en el club dels deu bancs europeus amb més d'un bilió d'euros però no serien líders. A Espanya sí, superarien els 637.461 milions d'euros, (segons les xifres presentades a tancament del primer trimestre) i es col·locarien per davant de CaixaBank, els actius del qual a Espanya són de 574.630 milions.
L'impacte a la plantilla i la marca Sabadell
El nou banc assoliria una plantilla de 41.600 treballadors a Espanya, la més gran del sector, encara que s'esperen retallades. El mateix BBVA ha xifrat en gairebé 1.500 milions d'euros els costos de reestructuració, és a dir, el que li costaria tancar oficines i pagar un ERO. Els analistes esperen fins a 4.000 sortides, el 10% de la plantilla total.
D'altra banda, la permanència de la marca Sabadell (que té 140 anys d'història) està en joc. En la proposta de fusió que el banc que presideix Carlos Torres ha enviat al de Josep Oliu, es proposa de mantenir les dues seus operatives, el que es coneix com a serveis centrals, és a dir, 'la Vela' i San Cugat. Principalment, per respectar la importància que té Catalunya per al Sabadell.
I en aquest sentit, proposa també que BBVA sigui la marca predominant però que s'utilitzi de manera conjunta amb la de Sabadell a determinades zones o regions on el banc té una quota de mercat important i pugui tenir un interès comercial rellevant. No obstant, aquesta proposta es mira amb recel al sector, ja que podria acabar desapareixent com ha passat amb Bankia, Liberbank, Banc Popular o Banesto, entr,e altres, en els últims anys. De fet, quan el BBVA va comprar Catalunya Banc, també van conviure ambdues marques durant un temps.
Menys competència, sobretot en empreses
La CNMC ha de determinar si aquesta operació està justificada, encara que si l'aprova pot fer-ho amb compromisos per evitar el risc de monopoli a determinades ciutats o zones geogràfiques. Malgrat això, la concentració bancària a Espanya ja és molt elevada i els quatre primers bancs del país acaparen ja el 70% del mercat en dipòsits i comptes, encara que serien tres si hi ha fusió.
En aquesta operació, el focus està en les empreses, on Sabadell és líder. Sobretot en pimes, on la seva quota frega el 32%. "Sabadell és referent a Espanya en el segment d'empreses", destaca en propi BBVA en la seva oferta de compra. El banc espera aprofitar l'escala del català i potenciar més el negoci.