La banca ha deixat enrere l'onada d'acomiadaments i prejubilacions que va dur a terme en la pandèmia, un període en què es van destruir més de 20.000 llocs de treball al sector. Tret d'Unicaja i Santander, que continuen liquidant els seus respectius ERO o reflectint una reducció de les seves plantilles a Espanya, la resta ha començat a contractar, sobretot, a perfils tecnològics en els serveis centrals. Per això, els sindicats consideren que haurien de contractar també més persones a la xarxa de sucursals i així atendre millor els clients.
En els sis primers mesos de l'any, BBVA és l'entitat que més ha incrementat la seva plantilla aquí. Segons reflecteixen els seus comptes, tanca el semestre amb 26.764 empleats i aquests són 819 més que al desembre. El banc que presideix Carlos Torres també és el que més creix en plantilla respecte a l'any anterior, és a dir, de juny a juny. En aquest període creix un 7%, la qual cosa es tradueix en uns 1.800 treballadors més. A nivell grup, el seu nombre d'empleats ascendeix 119.070 persones i això és un 3% més que a tancament de 2022.
BBVA va retallar un 9% la seva plantilla a Espanya entre 2021 i 2021. El banc va realitzar un ERO per a 2.725 treballadors en un context marcat per la covid, la reducció de l'ús de les oficines i l'avenç de la digitalització. Però l'any passat va anunciar la seva intenció de realitzar noves contractacions, en concret de perfils tecnològics, de professionals de l'àmbit STEM. I va acabar incorporant més de 3.600 professionals en el grup, 1.000 d'elles a Espanya. L'entitat també ha comunicat que aquest 2023 s'incorporaran al banc uns altres 2.600 professionals més d'aquest àmbit, .000 d'ells aquí.
L'entitat també va reforçar el personal d'oficina a Espanya l'any passat amb una nova figura, el gestor comercial i d'acompanyament digital, per donar resposta a la demanda dels clients sèniors i els més afectats per la fractura digital, en aquest context va contractar 350 persones. La representació laboral, tanmateix, assegura que necessiten més contractacions.
Sabadell és el segon banc que més ocupació ha creat a Espanya aquest any. El banc català tanca juny amb 13.369 treballadors, 378 més que al desembre. L'entitat va anunciar a començaments de 2023 que contraria a més d'un centenar de persones a través del programa Banking Sales Graduate Programme com a directors de negocis en creixement dins de l'àmbit comercial i també que donaria reforç a les oficines. D'aquesta manera, l'entitat catalana dona un alleujament als treballadors, que demanaven reforç a la sucursal després que la plantilla es reduís en més de 3.600 persones. L'any passat també es va engreixar la seva estructura en un 3%.
CaixaBank, que va dur a terme entre 2021 i 2022 l'ERO més gran del sistema financer espanyol (va retallar en 6.500 persones la plantilla) dona carpetada als ajustaments d'ocupació i comença a contractar. El banc va tancar el primer semestre 44.683 empleats, la qual cosa a més de mantenir-lo com el banc amb més treballadors del país, suposa un augment de 58 persones sobre les xifres de desembre. El banc també va anunciar el passat exercici que contractaria -encara que de forma temporal- a més personal per reforçar l'atenció dels clients grans a les oficines.
Bankinter és l'únic banc que no ha realitzat un ajustament massiu d'ocupació a Espanya i a tancament de juny assolia els 6.460 empleats, 41 més que al desembre. L'any passat també va créixer en uns altres 281 treballadors. I a nivell grup un 2%.
Els bancs que continuen perdent treballadors
A l'altre costat hi ha Abanca, Ibercaja i Ktxabank, que mantenen intactes les seves plantilles aquest any després d'haver realitzat també retallades als exercicis anteriors. Mentre que Unicaja i Santander tornen a reflectir una reducció. Així, Abanca tanca el primer semestre amb 5.666 treballadors, Kutxabank amb 5.023 empleats i Ibercaja, amb 4.794 persones.
Santander, tanmateix, torna a reflectir en els seus comptes la pèrdua d'altres 160 de fets servir a Espanya aquest any i tanca el primer semestre amb una plantilla 26.679 empleats. I Unicaja, per la seva part, es posiciona com el banc amb més sortides d'empleats perquè continua executant el seu ERO, encara que ja han sortit el 90% de les persones afectades. Tanca juny amb 7.692 empleats, 161 menys que al desembre. L'any passat ja va reduir la seva plantilla en un 8%.
Els sindicats demanen reforços
Comissions Obreres, el sindicat majoritari al sector financer, ha aprofitat la recent publicació de resultats de la banca per demanar més contractacions. En concret, exigeixen a les entitats que reverteixin els seus beneficis rècord en el poder adquisitiu de les seves plantilles i en la creació d'ocupació al sector.
"Després de confirmar-se en el primer semestre de 2023 uns beneficis rècord de les entitats financeres de l'Ibex-35, amb un 32% d'increment a Espanya respecte al mateix període de 2022, CCOO exigeix abordar negociacions, en l'àmbit sectorial i en cada empresa, per concretar mesures que compensin l'impacte que la inflació".
També "exigeixen" a les cúpules del sector financer "que reverteixin els seus beneficis en millorar el clima laboral i l'atenció a la clientela, amb una millor dotació de plantilla als centres de treball, tornant a crear ocupació al sector, reduint la pressió comercial i reenfocant el seu model de negoci al compliment de la seva finalitat social: dotar de crèdit famílies i empreses en condicions raonables i equitatives".