L'opa del BBVA sobre el Sabadell es troba en un moment clau. El consell de la CNMC es va reunir la passada setmana i va anunciar que donaria una resposta sobre l'operació a "mitjans de novembre". En menys de 15 dies, l'organisme que presideix Cani Fernández comunicarà molt probablement si la rebutja, l'accepta amb compromisos o si ha de passar a una segona fase, en la qual es continuarà estudiant amb més detall.
El nerviosisme d'ambdós bancs s'ha notat en les presentacions de resultats del tercer trimestre, que tant el BBVA com el Sabadell, van celebrar dijous passat 31 d'octubre. Els CEO van mostrar les seves diferències amb l'operació i els terminis, es van retreure la pèrdua d'accionistes, la caiguda del valor en Borsa i es va parlar fins i tot de la possibilitat de retirar l'oferta de canvi.
El Sabadell assegurava que no està posant pals a la roda a la CNMC, qui ha confirmat que en aquesta primera fase d'estudi ha hagut de parar el rellotge diverses vegades per demanar informació el banc català. Així, aquesta primera fase -que té un termini habitual d'un mes- s'allarga ja més de cinc mesos.
El BBVA, per la seva part, defensava que l'opa s'ha de resoldre com més aviat millor perquè la incertesa és "dolenta" per als accionistes del Sabadell. I reconeixia que ha presentat ja una carta amb concessions o remeïs la CNMC per agilitar la resposta. Mentre que el Sabadell té clar que és millor que es resolgui més tard, però amb tota la informació "a sobre de la taula".
Sobre això, fins i tot defensava que com més temps passa, els accionistes del Sabadell estan podent conèixer nova informació. "Com ha canviat la cosa, primer eren estalvis d'IT, després ja que 4.000 persones aniran al carrer. S'anaven a assolir les mateixes sinergies amb fusió que sense fusió, ara no retreia" el conseller delegat del banc català, César González-Bueno. "El temps ens està donant informació".
El BBVA perd un gran accionista en plena opa
El CEO del Sabadell també va recordar que el BBVA va declarar en l'inici de l'opa que "tots els seus accionistes estaven a favor" de l'operació i, tanmateix, el fons nord-americà GQG Partners, que tenia un 3% del capital del BBVA, va vendre la seva participació aquest estiu per estar contra l'opa. "Va dir (el BBVA) que tots els accionistes estaven a favor. Però només ha parlat un i no ho estava. Si el mercat l'entusiasmés l'operació, no hauria perdut 10.000 milions de valor (en Borsa) quan els bancs en general han pujat a Europa i a Espanya", afegia el banquer.
González-Bueno assegurava que a Sabadell està mirant l'operació "amb llums molt llargs" i creuen que "no té aparences de sortir perquè no hi ha preu". Va recordar que des que es va llançar l'oferta les accions del BBVA han caigut un 17%, mentre que CaixaBank i Bankinter han pujat un 4% i el Sabadell gairebé un 5%.
"La prima és molt baixa", assenyalava el CEO, que indicava també que existeix "un clamor per part de la societat, de les CC.AA afectades i de l'arc polític, que això (l'opa) és dolenta". A més, explicava que no hagués estat el mateix si encara estiguessin present el Banc Popular o les caixes d'estalvi. "Entitats que ja no estan". Amb tot, assenyalava que el lògica és que la es estudiï en profunditat perquè és una operació "complicada".
BBVA creu el contrari que el Sabadell
Com no podia ser de cap altra manera, el BBVA defensava el contrari que el banc català. "Tenint en compte que no hi ha un problema de competència, que és el criteri clau, hauria d'aprovar-se en primera fase", comentava el conseller delegat del BBVA, Onur Genç. "Si jo fos accionista del Sabadell m'agradaria que se solucionés ràpid. La incertesa és dolenta, és perjudicial. No beneficia ningú, ni accionistes, ni economia, ni clients."
Genç assegurava que l'escenari amb què treballa el BBVA és que l'opa tirarà endavant i continuen pensant que no és necessari que passi a una segona fase d'anàlisi per part de la CNMC. "Ho veiem com un escenari de poca probabilitat". Així mateix, el CEO de BBVA qüestionava el Sabadell perquè l'acusa de llançar una opa hostil. "Per què se'ns acusa de ser hostils per preguntar als propietaris de Sabadell? Ells ja van negociar una fusió el 2020".
Sobre la sortida d'un dels seus principals accionistes, el banquer explicava que tots els accionistes són importants per al banc i faran el possible perquè es quedin. Però si hi ha algun accionista que no veu bé que creixin a Espanya "respectaran les seves opinions". I aquí va recordar que en la junta d'accionistes del mes de juliol passat, el 90% va votar a favor d'ampliar capital per dur a terme l'oferta de canvi.
Amb tot, la previsió del BBVA és que l'opa "s'aprovi en fase u sense remeïs estructurals" però si va a fase dos i els remeïs passen a ser inassumibles "tenim l'opció de donar marxa enrere". En qualsevol cas, assenyalava que fa només tres anys vam tenir una operació (la de CaixaBank-Bankia) que es va aprovar en fase u.