La gran banca perd milers d'accionistes cada any i la 2024 no ha estat una excepció. Malgrat els resultats rècord, les recompres d'accions i la millora del pay out, uns 200.000 inversors han sortit de CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell en els primers sis mesos de l'any. Només Bankinter, aconsegueix mantenir-los.
Encara que les pèrdues són generalitzades, hi ha dos bancs que necessiten més que mai als seus inversors: el BBVA i el Sabadell, que es troben immersos en una opa del primer pel segon i precisament necessiten el suport d'aquests per aprovar l'operació. Tanmateix, de gener a juny n'han perdut gairebé 40.000 de manera conjunta.
Segons els comptes de resultats presentats en els últims dies, el BBVA va tancar el primer semestre amb 721.403 accionistes, 20.791 menys que al desembre. I el Sabadell amb 196.497, uns 17.000 menys que quan va acabar el 2023. A nivell percentual, la pèrdua és molt més notable al banc català que en el basc.
En concret, el Sabadell ha perdut un 8% dels seus inversors aquest any i el BBVA, menys d'un 3%. Des del primer banc resten importància a l'assumpte. "El número oscil·la i obeeix a diferents raons. L'important és que és una evolució fluida al llarg del temps. Ja veurem com evoluciona", comentava César González-Bueno quan va ser preguntat per aquest assumpte durant la presentació de resultats.
Des de 2020, l'any del covid, la pèrdua d'accionistes del Sabadell ascendeix a gairebé 50.000. La banca va ser de les més castigades en borsa aquest exercici i aquest va ser el detonador de la fuga. Encara que el sector ha estat el que millor s'ha recuperat després i no ha aconseguit retenir els seus inversors.
Així, el BBVA ha perdut des de la pandèmia a gairebé 158.000 accionistes. Encara que és Santander qui 'lidera' aquest rànquing, doncs ara compta amb gairebé mig milió menys d'inversors. En concret, n'ha perdut 492.168 entre 2020 i juny de 2024. Entre gener i juny d'aquest any, la pèrdua ascendeix a gairebé 136.000. Malgrat la magnitud de la xifra, a nivell percentual és sol un 3,8% l'any. I és que, atesa la seva mida, les caigudes sempre són més fortes.
Santander és el banc amb més accionistes del país. Fins i tot amb les pèrdues dels últims exercicis, té el suport de 3,5 milions d'inversors, davant els 721.000 del BBVA, els 567.000 de CaixaBank i els 196.000 del Sabadell.
CaixaBank també ha perdut milers d'accionistes, com els seus competidors. Aquest any un 4% del total, en concret 23.500. I des de 2021, l'any de la fusió amb Bankia gairebé 97.000; En l'altre extrem hi ha Bankinter, que malgrat patir la fuga d'alguns inversors l'any de la pandèmia i posteriors, ja els ha recuperat fins i tot superat.
El banc que presideix María Dolores Dancusa supera els 61.000 accionistes davant els gairebé 58.000 que tenia el 2020.
El BBVA i el Sabadell necessiten el suport dels seus accionistes
El BBVA ja ha passat la primera prova de foc. Al juliol va celebrar una junta extraordinària d'accionistes per poder ampliar capital i així comprar el Sabadell (si l'opa tira endavant) mitjançant el canvi d'accions proposat.
Ara la pilota passa a la teulada del banc que presideix Josep Oliu. Els seus accionistes han de decidir en els mesos vinents si accepten l'opa i el canvi proposat d'una acció del BBVA per 4,83 del Sabadell.
Però n'hi ha més. En el cas que això també tirés endavant, el BBVA hauria de convocar de nou els seus accionistes perquè donessin el vistiplau a la fusió. Perquè els plans del banc basc passen per allà, per comprar-lo per després fusionar-se i acabar sent un banc.
Encara que esdeveniments com els dels últims dies, en els quals les borses de tothom han tingut caigudes històriques, no ajuden a retenir inversors. Si els bancs continuen amb la mateixa tendència dels últims anys, molt probablement seguiran reduint la seva base accionarial en la segona part de l'any.