El BBVA té un problema amb l'opa al Sabadell. Si bé ha promès mesures per garantir el servei, la inclusió financera i el crèdit a particulars, pimes i empreses, no convenç a la CNMC. Però té un altre problema fins i tot més gran, perquè no es resol amb un compromís de no tancar oficines o donar crèdits: la concentració de mercat serà molt alta en algunes zones de Catalunya i el País Valencià.
Al seu informe per valorar l'opa, la Comissió Nacional per als Mercats i la Competència adverteix que, a diferència del que defensava el BBVA, la unió amb el Sabadell suposaria prendre més del 30% del mercat minorista, el llindar considerat clau perquè una operació sigui considerada un risc per a la competència, en algunes províncies.
"La concentració suposa la creació d'una entitat líder en diversos àmbits dins de la banca minorista", recull la CNMC, que adverteix de "quotes resultants significatives en determinades CCAA i províncies per als diferents segments de mercat, que superen els llindars recollits per la Comissió Europea per considerar que els efectes d'una concentració són potencialment problemàtics". De fet, subratlla que en 50 municipis s'entraria en situació de "duopoli".
"S'ha constatat que l'operació incideix de forma significativa al territori de Catalunya i el País Valencià, ja que són províncies pertanyents a aquestes Comunitats Autònomes, les que presenten quotes superiors al 30% en tots els productes de banca minorista analitzats", assegura l'informe de l'organisme regulador que presideix Cani Fernández.
Aquestes dades posen en perill una de les principals línies argumentals del BBVA, que la suma d'ambdues entitats no superaria el 30% del mercat a cap regió, mentre que la CNMC guanya autoritat per frenar l'opa i l'hi posa més fàcil al govern espanyol per vetar la fusió, com és la seva intenció. A més, sembra dubtes que poden calar en els accionistes del Sabadell.
Els riscos de l'opa per a la competència
Competència veu altres riscos en l'opa, com l'empitjorament de condicions comercials per a particulars i pimes, d'exclusió financera, de reducció de crèdits a pimes, d'empitjorament de condicions comercials per a comerços, i d'empitjorament de condicions d'accés a caixers.
El BBVA ha respost amb una sèrie de compromisos, que assegurarien els serveis que ja tenen els clients del Sabadell durant tres anys i minimitzarien el tancament d'oficines. Però la CNMC considera insuficients aquestes mesures i continuarà en converses amb el banc que presideix Carlos Torres.
Paral·lelament, Competència també ha de rebre les parts afectades, com el propi Sabadell, però també totes les associacions que es personaran, com les patronals Foment, Pimec i la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquestes organitzacions estan preocupades per un dels punts que ha destacat la CNMC, el crèdit a les pimes, ja que l'oferta a Catalunya es veuria molt reduïda per a les petites i mitjanes empreses.
També es personarà l'Associació d'Accionistes Minoritaris del Sabadell, que a més ha enviat una carta plena de preguntes a Carlos Torres, a qui reclamen més "transparència" sobre l'opa al Sabadell.