El BBVA vol comprar el Sabadell, tant sí com no. Ho va intentar la setmana passada de forma amistosa, presentat al seu rival una proposta de fusió. I ho fa ara de forma hostil, anant al mercat, després que la seva oferta fos rebutjada. El banc té ben estudiats els números, vol créixer i equilibrar el seu balanç. Actualment, més del 60% del seu benefici es concentra a Mèxic i Turquia, i Espanya pesa menys d'un 30%, així que s'ha proposat de créixer aquí.
🔴 Opa hostil del BBVA al Banc Sabadell, DIRECTE | Reaccions i última hora
De fet, el BBVA aspira a ser “la segona entitat financera d'Espanya” rere el tancament de l'operació, segons ha comunicat aquest dijous. L'entitat que presideix Carlos Torres assegura que són dos bancs molt complementaris, tant per la seva diversificació geogràfica com per les seves fortaleses en els segments de clients i aporta algunes xifres.
A Espanya, el Banc Sabadell és líder en pimes, amb una quota de mercat del 12,7%, davant l'11,5% del BBVA; i per això assolirien més del 24% de manera conjunta. En banca minorista (de particulars) el BBVA és qui té més quota, un 14,7%, ja que actualment és el tercer banc més gran del país, però assolirien el 21% en sumar el 6,3% del Banc Sabadell.
Amb dades a tancament de 2023, l'entitat resultant assolirà una inversió creditícia de 265.000 milions d'euros i una quota de mercat en préstecs propera al 22% al mercat espanyol (després de sumar el 13,8% del BBVA i el 8,1% del Banc Sabadell), segons les xifres revelades pel propi banc.
Es tracta de quotes molt similars a les de CaixaBank, que ara com ara és el banc més gran del país en actius, clients i per quota de mercat. Però el futur BBVA, ja amb el Sabadell integrat, podria amenaçar el seu tron a Espanya.
El BBVA espera acabar la integració en un any i mig
El BBVA ja va comunicar la setmana passada que en comprar el Sabadell posaria en marxa un procés de reestructuració d'uns 1.500 milions, que com ve sent habitual, implica reduir plantilla i oficines, amb l'objectiu també de reduir costos i generar sinergies. Els experts fins i tot han calculat que podrien acabar amb el 10% de la plantilla total, uns 4.000 empleats.
Després de la inquietud que existeix actualment entre els treballadors d'una entitat i l'altra, el BBVA ha volgut posar èmfasi en un comunicat que “una de les prioritats del BBVA en la integració és preservar el millor talent de totes dues entitats” i que totes les decisions per integrar les plantilles “es guiaran per principis de competència professional i mèrit, sense adoptar mesures traumàtiques i amb totes les garanties”.
D'altra banda, el BBVA ha posat ja data a la integració tecnològica, preveu que els portarà entre 12 i 18 mesos. És a dir, que el banc espera haver integrat la plantilla i els clients del banc que absorbeix, el Sabadell, en un any i mig a tot estirar.
També en aquest comunicat, el BBVA ha insistit que el nou banc tindrà una doble seu operativa a Espanya, una al centre corporatiu del Banc Sabadell a Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i l'altra a la Ciutat BBVA, a Madrid, coneguda com La Vela.
El banc també parla sobre Catalunya. El BBVA considera que la integració d'ambdues entitats incrementarà el potencial de Barcelona com un hub europeu per a empreses emergents. I assegura que mantindrà la utilització de la marca Sabadell, de manera conjunta amb la marca BBVA, en aquells territoris o negocis en els quals pugui tenir un interès comercial rellevant.