El BBVA comença a rebre les primeres autoritzacions internacionals per poder dur a terme l'opa sobre el Sabadell. El banc que presideix Carlos Torres i dirigeix Onur Genc ja té la confirmació dels supervisors dels Estats Units, Portugal i França, on el mateix BBVA opera a través de sucursals i entitats financeres, i té més de 900 empleats. En concret, ha obtingut resposta positiva de la Junta de Governadors de la Reserva Federal (Fed) i de les autoritats de competència de França i Portugal.
L'activitat del grup BBVA a Europa (exclosa Espanya) es desenvolupa a través d'entitats bancàries i financeres, principalment, a Suïssa, els Països Baixos i Romania i les sucursals del BBVA a Portugal, França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia i el Regne Unit. A Portugal, de fet, compta amb 429 empleats i a França, amb uns altres 75.
Per la seva part, l'activitat del BBVA als Estats Units es desenvolupa, principalment, a través de la sucursal de Nova York, l'agència de BBVA Mèxic a Houston, la sucursal de Miami que va obrir en març, les participacions en empreses tecnològiques a través de fons i vehicles d'inversió i el negoci del broker-dealer BBVA Securities Inc. Així, el grup té uns 405 treballadors al país nord-americà.
A més d'EE.UU, Portugal i França, el BBVA necessita autorització dels supervisors de la competència de Mèxic, el Marroc i el Regne Unit. A més, dels supervisors financers de Mèxic, Bahames, Cuba i Marroc, segons va explicar el propi banc a l'anunci de l'opa el mes de maig passat. I és que, el Sabadell també té oficines i empleats a Miami (EUA), París (França), Casablanca (Marroc), Lisboa (Portugal). I a més, bona part del seu negoci es concentra al Regne Unit, on opera a través de TSB Bank. I a Mèxic, on porta més de 20 anys.
El BBVA fa un pas més en el procés de l'opa iniciada fa dos mesos, després de rebre fa uns dies el vistiplau dels seus accionistes per dur a terme l'ampliació de capital necessària per realitzar el canvi d'accions i comprar el Sabadell. I ara, aquestes tres autoritzacions en EE.UU, Portugal i França, una informació avançada aquest divendres pel diari 'Expansió'.
Encara que el BBVA ja ha explicat en diverses ocasions que, si bé aquestes autoritzacions són necessàries, n'hi ha altres que són claus. La primera d'elles és la del Banc Central Europeu, que ha de ser a més el que faci el següent pas. En concret, ha de comunicar si aprova o rebutja l'operació com tard al setembre. Ningú no pot pronunciar-se abans. De fet, la CNMV i la CNMC no emetran les seves respostes fins i tot que el BCE de la seva benedicció a l'opa.
Una vegada rebudes totes aquestes autoritzacions, si han estat favorables, la pilota passarà a la teulada del Sabadell, sent els seus accionistes els que han de decidir si els convenç l'operació o no. El BBVA demana un quòrum del més del 50% per seguir endavant amb ella.
Així les coses, el banc que presideix Carlos Torres calcula que l'opa estigui resolta entre el quart trimestre d'aquest 2024 i el primer trimestre de 2025. No hi ha una data clara perquè qualsevol regulador o supervisor pot parar el rellotge i retardar els terminis.