El BBVA assumeix que els accionistes del Sabadell puguin emprendre accions legals per l'oferta de canvi proposada pel banc en llançar l'opa el passat 9 de maig, i que consisteix en una acció de BBVA per 4,83 accions de Sabadell. El que podria elevar els costos de l'operació, desviar l'atenció dels directius i fins i tot, retardar o impedir que es completi l'operació.

Així ho ha posat en relleu el banc que presideix Carlos Torres al fullet enviat a la Comissió de Valors i Borsa dels Estats Units (la SEC, per les seves sigles en anglès) on detalla tots els detalls d'aquesta operació financera, que ja ha rebut la no-oposició del Banc Central Europeu i el vistiplau de l'autoritat britànica de regulació prudencial, així com la llum verda dels supervisors dels Estats Units, Portugal, França i el Marroc.

Al fullet, el BBVA assenyala que mentre es desenvolupa l'opa (que encara està pendent d'autoritzacions claus com la CNMC o la CNMV perquè puguin votar-la els accionistes del Sabadell) podria convertir-se en objecte "de demandes judicials" en relació amb l'oferta de canvi, la qual cosa portaria conseqüències.

"Encara que no s'han interposat demandes contra BBVA o el seu consell d'administració en relació amb l'oferta de canvi, és possible que s'interposin", avisa. Però fins i tot si les demandes "manquen de fonament" afegeix el banc d'origen basc, "defensar-se d'aquestes reclamacions pot resultar en costos substancials i desviar temps i recursos de la direcció".

A més, si un demandant aconsegueix obtenir una ordre judicial que prohibeixi l'acabament de l'oferta de canvi, l'esmentada ordre judicial "pot retardar o impedir que es completi l'oferta de canvi", adverteix també el BBVA.

Cal recordar que el propi Sabadell va rebutjar una fusió amistosa precisament pel preu. Des del banc que presideix Josep Oliu i dirigeix César González-Bueno creuen que l'oferta del BBVA "infravalora" l'entitat, que té més valor en solitari que fusionant-se. Per la seva part, el BBVA continua defensant que quan va llançar l'oferta, la prima era del 30% sobre els preus de tancament de les dues entitats del passat 29 d'abril i del 50% sobre la mitjana ponderada dels últims tres mesos.

Així mateix, Carlos Torres ha aclarit recentment que no té previst incrementar la prima perquè continua sent "molt atractiva" i convencerà els accionistes del Sabadell. "En absolut tenim intenció d'augmentar l'oferta perquè és molt atractiva. Creiem que convencerà", insistia el president, que recordava també que el valor actual de l'acció del Sabadell, que es distancia sol un 2% de la del BBVA, es produeix perquè els mercats ja descompten l'operació.

En qualsevol cas, el BBVA recorda també al fullet enviat al SEC que el Sabadell no pot realitzar "cap recomanació" als seus accionistes respecte a l'oferta de canvi, fins que arribi el seu moment, que és dins dels 10 dies naturals següents a l'inici del termini d'acceptació. En concret, el BBVA recorda que és la legislació espanyola la que regula els deures i obligacions del consell d'administració de Banc Sabadell – o de qualsevol cotitzada- en cas d'opa.

I l'esmentada legislació recull que, quan arribi el moment, el consell del Sabadell estarà obligat a emetre i publicar un informe detallat i justificat sobre l'oferta que haurà de contenir, les seves observacions a favor i en contra de la mateixa, però també qualsevol informació sobre els possibles acords que poguessin existir entre Banc Sabadell i BBVA, els administradors o accionistes d'aquesta, o entre qualsevol d'ells i els administradors de Banc Sabadell en relació amb l'oferta de canvi.

Així mateix, ha de recollir l'opinió dels administradors de Banc Sabadell respecte a l'oferta de canvi, la seva intenció d'oferir (o no) les accions de Banc Sabadell que posseeixin directament o indirectament en l'oferta de canvi, i l'existència i naturalesa de qualsevol conflicte d'interès.