El president del BBVA, Carlos Torres, ha tornat aquest dijous a Barcelona, on s'ha celebrat una nova edició del Spark Summit 2024. En declaracions prèvies a aquest esdeveniment, que per primera vegada es realitza a la Ciutat Comtal, l'executiu ha aprofitat per defensar l'opa llançada pel 100% del Sabadell. En concret, ha posat en valor l'impacte positiu que tindrà en les empreses catalanes. Però també aquest dijous, en un fòrum empresarial celebrat a la capital catalana, el conseller delegat del Sabadell, César González-Bueno, ha reiterat el rebutjat del banc a aquesta operació, i fins i tot ha assegurat que "no sortirà".
En concret, Torres ha indicat que Catalunya "és un pol d'emprenedoria i d'atracció de talent", i en part, això explica per què el banc ha decidit celebrar aquesta trobada "aquí", a Barcelona. El BBVA ha assegurat que vol continuar impulsant a l'ecosistema emprenedor català en qui ja són "molt presents". De fet, el president del banc ha revelat que la meitat dels clients a Espanya de la seva banca per a emprenedors, BBVA Sparck, són catalans.
"La unió amb Banc Sabadell contribuirà a impulsar-ne encara més a Catalunya com un hub d'innovació i desenvolupament empresarial a Europa. A més, aquesta integració augmentarà la nostra capacitat de finançar a empreses i emprenedors en més de 5.000 milions d'euros a l'any", ha comentat l'executiu.
A l'esdeveniment, Carlos Torres ha assenyalat també que l'aposta de BBVA per l'emprenedoria "és molt més àmplia", és pel sector empresarial i les pimes en particular. "Som líders en captació de noves empreses, pràcticament una de cada tres empreses que inicia una relació amb un banc ens tria a nosaltres".
El banc ha posat en relleu que atorguen uns 80.000 milions d'euros de finançament a l'any a les empreses, una xifra que creix aquest any al 8%. Però que arriba a l'11% a Catalunya. "I si mirem el segment de pimes i autònoms, és encara més gran, del 15%. En definitiva, estem amb el focus a créixer des de fa temps aquí i en l'àmbit global. Som molt forts en grans empreses i en particulars i és en aquest context on sorgeix la proposta d'unió amb el Sabadell".
El BBVA està immers en una gira catalana des de l'anunci de l'opa. De fet, Carlos Torres ja va estar fa unes setmanes a Barcelona en dos actes organitzats per Esade i Cecot on va insistir en l'aposta de BBVA per les pimes, un negoci en el qual vol continuar creixent amb la incorporació del Banc Sabadell. També ha defensat aquest propòsit Peio Belausteguigoitia, el número u del banc a Espanya, qui ha acudit a diferents fòrums en els primers dies d'octubre.
El Sabadell assegura que l'opa no sortirà
Tanmateix, el Sabadell continua pensant que l'opa i posterior fusió, només anirà en detriment de les mitjanes i petites empreses. I així ho ha fet saber aquest dijous el CEO de l'entitat durant la seva intervenció en els Matins Esade (són trobades amb líders d'empreses) també aquest dijous. "L'opa no té aparences de sortir, el preu és insuficient, no és acordada i els accionistes no tenen tota la informació necessària", ha explicat César González-Bueno.
"No és el mateix ajuntar dues entitats amb complementarietat geogràfica i de negocis, que ajuntar dues entitats que redueixen fortament competència en alguna àrea geogràfica o negoci. Les pimes d'aquest país necessiten diversos bancs, ja que podrien tenir dificultat per accedir al crèdit bancari, ja que el que busquen és diversificar el seu finançament," ha agregat.
"Quant a l'equilibri entre mida i eficiència, en general, no crec que sigui correcte lligar mida amb rendibilitat, ja que existeix un equilibri entre l'eficiència dels bancs i la protecció del consumidor. Precisament, aquest és el debat que hi està havent amb l'opa", ha matisat.
D'altra banda, González-Bueno ha recordat que l'acció del Sabadell és la que més s'ha revaloritzat de l'IBEX, un 500% des de 2021, sent el número u per rendibilitat de la banca europea, on hi ha més de 600 entitats. Aprofitava aquí per defensar que el banc té un futur "extraordinari" en solitari, ja que en els 18 mesos vinents realitzaran un repartiment de capital de 2.900 milions d'euros als accionistes.