Les despeses de personal, aquesta línia del compte de resultats d'un banc que recull les nòmines i salaris, el pagament a la Seguretat Social, les dotacions als plans de pensions o les indemnitzacions, han pujat a tota la banca espanyola menys en Unicaja, que encara continua reduint costos en el context de l'ERO que va posar en marxa després de la fusió amb Liberbank. Entre finals de 2022 i principis de 2023, els bancs i excaixes d'estalvi (a través de les seves patronals) i els sindicats van pactar pujades salarials per a aquest exercici per la inflació, la qual cosa ha fet que, de mitja, les entitats registrin una pujada del 5,5% en aquestes despeses respecte a l'any passat. Encara que hi ha molta diferència entre uns i d'altres.
BBVA és el que més ha elevat les seves despeses de personal. En concret, un 11,5% de gener a juny respecte al mateix període de l'any anterior. A l'augment de salari pactat a través de l'AEB (la seva patronal) que va ser del 4,5%, se sumen les millores addicionals que va fer el banc que dirigeix Peio Belausteguigoitia a Espanya, comprometent-se que aquestes pujades fossin d'almenys 1.000 euros més a l'any per a cada treballador, i pujant l'aportació al pla de pensions des dels 540,91 euros a 800 els euros a partir de gener.
I tot això unit a una important contractació de personal en els últims dotze mesos. El banc, de fet, compta ara amb uns 1.800 treballadors més al nostre país que l'any passat, la qual cosa fa que BBVA tanqui el primer semestre amb 857 milions d'euros en despeses de personal davant els 768 milions d'un any enrere, segons recullen els seus comptes. La seva plantilla ja ascendeix 26.764 persones.
Santander també dispara les seves despeses de personal un 11%, però a nivell grup, principalment per l'augment de personal en altres mercats on opera, no a Espanya, on la seva plantilla s'ha reduït un 2% l'últim any. El banc no desglossa, com si fan els altres, quant ha gastat al nostre país en pagar nòmines, però sí que indica que les seves despeses d'administració aquí (on s'inclouen els salaris) han pujat alguna cosa menys del 5% (fins als 2.039 milions). El banc també aplica des d'aquest any una pujada salarial del 4,5%, segons l'acordat.
Ibercaja, Kutxabank i Abanca, que han mantingut intactes les seves plantilles aquest any després d'haver realitzat retallades durant els exercicis anteriors, registren també importants augments de despeses de personal del 6,5%, 5,8% i 3,90% respectivament. Al seu informe financer, Ibercaja explica que les pujades salarials li han costat 11 milions més i ha pagat un total de 175,4 milions en nòmines els primers sis mesos "principalment pel component d'inflació desemborsat en el primer trimestre que va ascendir a 6 milions d'euros". Així mateix, Kutxabank ha gastat gairebé 12 milions més, fins als 215,31 milions. I Abanca uns 7 milions més, fins als 207,9 milions.
Bankinter ha pagat un total de 250 milions en nòmines en el primer semestre, un 5,67% més que l'any passat. A més de la pujada salarial del 4,5% pactada en l'àmbit sectorial, el banc va voler compensar els seus treballadors per la pèrdua de poder adquisitiu ocasionada el 2022 a conseqüència de la inflació i va pagar una extra de 1.000 euros a cada treballador. Així mateix, l'entitat ha incrementat la seva plantilla un 2% en els últims dotze mesos i a tancament de juny assolia els 6.460 empleats.
A Sabadell la pujada ha estat una cosa menor, del 3,9% en el primer semestre respecte al mateix període de l'any anterior. El banc (sense TSB, la seva filial al Regne Unit) ha gastat 538 milions front en pagar nòmines, una despesa que recull la pujada salarial pactada amb els sindicats, però també les millores a les aportacions al pla de pensions i un major número de personal (3% més que l'any anterior). El banc explica aquesta pujada es deu "principalment a la gestió salarial a causa de les pressions inflacionistes".
El banc que més ha contingut aquesta pujada és CaixaBank, les despeses del qual de personal només han pujat un 2,7% a Espanya, fins als 1.596 milions d'euros. Si bé, el banc explica ara amb menys treballadors que fa un any per l'ERO que va aplicar després de la fusió amb Bankia, que va acabar de tancar-se al desembre. Fins i tot amb aquest ajustament tanca el primer semestre 44.683 empleats, la qual cosa el manté com el banc amb més treballadors del país.
Unicaja, per la seva part, és l'únic que reflecteix una caiguda del 5,2% en les despeses de personal. A tancament de juny, les esmentades despeses eren de 244 milions davant els 257 milions d'un any abans. El banc andalús explica que aquesta caiguda es produeix perquè ja ha materialitzat el 91,5% de l'ajustament de plantilla previst, encara que alguns treballadors denuncien que no s'està duent a terme la pujada salarial pactada a escala sectorial.