Prossegueix la gira catana del BBVA. Fa uns dies, Carlos Torres va estar a Barcelona en dos actes organitzats per Esade i Cecot, on va insistir en l'aposta de BBVA per les pimes, negoci en el qual vol continuar creixent amb la incorporació de Banc Sabadell. Aquesta setmana està sent el torn de Peio Belausteguigoitia, el número u del banc a Espanya, qui ha acudit a diferents fòrums. Dimarts a Lleida i dimecres a Reus.

En les seves dues intervencions, Belausteguigoitia s'ha centrat a enviar un missatge clar, l'operació no suposa un risc de competència ni afectarà les empreses catalanes. Fins i tot ha donat dades, el directiu assegura que només l'1,5% de les pimes a Espanya treballa en exclusiva amb BBVA i Banc Sabadell, la qual cosa suposa que una gran majoria compta, a més, amb una altra entitat. La xifra puja el 3,6% per al cas de Catalunya. El directiu defensava així que molt poques empreses són clientes dels dos bancs alhora, i, per tant, no patiran si desapareix un d'ells.

Aquests missatges arriben només uns dies després de constituir-se l'Associació d'Accionistes Minoritaris de Banc Sabadell, presidida per l'advocat català Jordi Casas i donada suport per altres empresaris i economistes com Juan Corominas, Joaquim Badia, Juan Bril, Santiago Sauquet i Joan Llonch. Els mateixos han declarat que l'operació que planteja BBVA "no és bona per a l'economia catalana, ni per a les famílies i empreses d'aquest país".

Des que el BBVA va llançar l'opa ha rebut moltes crítiques per part dels empresaris catalans. Tant pel seu caràcter hostil, com pel risc de perdre un banc que històricament ha finançat l'empresa catalana. Torres ja va realitzar una primera gira al juny en la qual es va reunir amb l'ara expresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president de Pimec, Antoni Cañete. Encara que no ho va aconseguir amb Foment.

En la seva visita de setembre també va fer doblet. Va acudir a un acte de la confederació empresarial Cecot i a un altre d'Esade, on es va enfrontar a preguntes complicades de, per exemple, Joan Corominas i Joan Llonch. El primer és fill d'un expresident del Sabadell i el segon, exvicepresident del banc català.

Ara, està sent el responsable del banc a Espanya qui s'està encarregant de defensar les bondats de la fusió i el seu compromís amb el teixit empresarial. A Lleida, Belausteguigoitia va ressaltar el creixement que han registrat les empreses lleidatanes en els últims anys, en els quals han apostat per la internacionalització. I a Reus presumia que el BBVA ha guanyat quota de mercat en empreses en els últims tres anys, després d'haver disparat el crèdit a empreses gairebé un 10% en aquell període, davant la caiguda del 4,3% del sector.

Malgrat que el banc està guanyant quota de mercat en el crèdit a empreses i el Sabadell ja té una quota molt alta, el del BBVA insistia que si aconsegueix integrar el Sabadell no hi haurà problemes de competència. Des del grup, de fet, donen gairebé per assegut que la CNMC aprovarà l'opa en la primera fase, sense complicacions.

El conseller prim del grup, Onur Genc, és defensant el mateix, però una mica més lluny. En els últims dies el CEO ha estat a Londres, on ha acudit a una trobada financera organitzada per Bank of America i s'ha centrat a llançar un missatge molt semblant que el de Torres i Belausteguigoitia. "BBVA és molt bo en empreses mitjanes i grans, en grans corporacions." I el Sabadell "és molt bo en pimes. Tenen una franquícia increïble". Per això, el banc creu que hi ha complementarietat. I ajuntar-se té "molt sentit estratègic", va explicar.

En el seu pas per la City, l'executiu va concedir una entrevista a la CNBC i va insistir en aquest tema. "No, no es tracta d'una fusió purament de reducció de costos, sinó d'una fusió de creixement, perquè els dos bancs són molt complementaris. Sabadell és un banc molt centrat en les pimes i el BBVA és un banc més centrat en les grans corporacions. És un negoci molt complementari. Ho estem fent per créixer".