Els accionistes del BBVA han donat suport l'ampliació de capital que el banc basc necessita per comprar el Sabadell. Ara s'inicia un període d'aproximadament dos mesos, fins que el Banc Central Europeu faci el següent pas, comunicar si aprova o rebutja l'operació. Una decisió que podria ja es podia conèixer al setembre.
Ningú no pot pronunciar-se abans. De fet, la CNMV i la CNMC no emetran les seves respostes fins que el BCE dona la seva benedicció a l'opa; Una vegada rebudes totes aquestes autoritzacions, si han estat favorables, la pilota passarà a la teulada del Sabadell, sent els seus accionistes els que han de decidir si els convenç l'operació o no. El BBVA demana un quòrum del més del 50% per seguir endavant amb ella.
Així les coses, el banc que presideix Carlos Torres calcula que l'opa estigui resolta entre el quart trimestre d'aquest 2024 i el primer trimestre de 2025. No hi ha una data clara perquè qualsevol regulador o supervisor pot parar el rellotge i retardar els terminis.
El Banc Central Europeu, el primer
El Banc Central Europeu no analitza l'operació en si, que té per objectiu últim absorbir el Sabadell. El que ha despertat recels en el govern espanyol, que ja veuen molt concentrada a la banca i poca competència.
L'organisme que presideix Christine Lagarde només avalua la seva solvència i els criteris prudencials. Des que el BBVA va demanar autorització al BCE, compta amb un termini de 60 dies per respondre, encara que pot estendre's a 30 dies més. És a dir, que com tard, la decisió del BCE arribarà al setembre, doncs el BBVA va registrar l'autorització de l'opa el passat 4 de juny.
L'aprovació del Banc Central Europeu, que pot allargar-se tres mesos, és clau. Sense ella, la CNMV no pot pronunciar-se. Igual com Competència o el Banc d'Espanya, que no poden emetre la seva decisió fins a rebre el vistiplau de Frankfurt.
El paper de la CNMV i la CNMC
El BBVA va registrar en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la sol·licitud d'autorització de l'opa sobre el Sabadell el passat 24 de maig. I el dia 11 de juny, es va admetre a tràmit. L'organisme que presideix Rodrigo Buenaventura estudiarà durant tot l'estiu l'operació, però no podrà comunicar la seva decisió fins que ho faci primer el BCE.
La resposta de la Comissió Nacional dels Mercat sy la Competència (CNMC) serà més llarga. El banc basc li va notificar el passat 31 de maig la sol·licitud de l'opa sobre el Sabadell. I ara, l'organisme que dirigeix Cani Fernández disposa d'un mes per analitzar l'opa, en una primera fase. Però cada requeriment d'informació als bancs (al BBVA o al Sabadell) suspèn el termini, com ja ha ocorregut.
Després s'inicia una segona fase que dura tres mesos més i on l'òrgan instructor examina els detalls de la compra. I a continuació s'obre una tercera fase, en la qual el Consell de Ministres disposa d'uns altres dos mesos addicionals abans de donar l'aprovat definitiu o no aprovar l'opa i fusió.
És a dir, sense que es pari el rellotge, l'autorització de Competència podria allargar-se sis mesos. Encara que CNMC revelava fa uns dies que l'esmentat rellotge ja s'ha parat perquè han requerit informació al Sabadell i al BBVA per poder estudiar millor l'operació i com afecta a la competència, per la qual cosa els temps s'alargarán.Es més, Cani Fernández lliscava que aquesta operació podria estendre's més que la fusió entre CaixaBank i Bankia, que va tardar vuit mesos a resoldre's.
Els accionistes del Sabadell tenen l'última paraula
Una vegada que el BBVA rebi totes les autoritzacions, arribarà el torn dels accionistes del Sabadell, que seran els qui tinguin l'última paraula. El president del banc català, Josep Oliu, va anunciar aquest dijous que enviarà una carta uns dies abans amb la seva opinió sobre l'opa, perquè els seus inversors ho tinguin en compte. Després votaran en junta si accepten o no el canvi proposat pel banc basc.
En aquesta votació, el BBVA demana que l'opa tiri endavant amb almenys 50,01% dels vots.