El Banc Central Europeu ha convocat una reunió d'urgència aquest divendres per tractar la situació del sector bancari en la zona euro, el qual ha viscut una setmana convulsa iniciada per la fallida de Silicon Valley Bank i succeïda per la caiguda borsària de Credit Suisse, el qual va sacsejar a tots els bancs i va posar en el punt de mira la liquiditat de les entitats bancàries del Vell Continent. Tal com han afirmat fonts oficials, "el Consell de Supervisió es reuneix per intercanviar impressions i actualitzar els membres sobre els esdeveniments recents en el sector bancari".
L'esmentada reunió es produeix un dia després que el Banc Central Europeu elevés els tipus d'interès en 50 punts bàsics, tal com van avançar en la reunió del mes de febrer passat. Malgrat que el sector bancari ha viscut una setmana d'infart marcada per la fallida de diverses entitats dels Estats Units i pel 'cop' borsari clavat per l'enfonsament de Credit Suisse, al BCE no li va tremolar el pols i va elevar els tipus un 0,50%, tal com ho tenien previst.
El BCE va assegurar estar a punt per injectar capital si fos necessari
Malgrat això, en la reunió monetària feta ahir, el BCE va emetre un missatge relajador per als bancs que es veiessin en dificultats. Tal com va informar ON ECONOMIA, l'entitat liderada per Christine Lagarde va anunciar que el BCE està "preparat" per injectar liquiditat a les entitats bancàries en el cas en què fos necessari. Malgrat això, la reunió extraordinària de la present jornada ha tornat a posar l'interrogant sobre el qual ocorre a la banca europea i sí realment hi ha una cosa per témer.
Malgrat que la cita extraordinària ha agafat per sorpresa al mercat, es pot destacar que aquestes se solen celebrar amb normalitat en moments en els quals el panorama financer és canviant o hi ha hagut esdeveniment de rellevància que han generat canvis abruptes en l'ecosistema empresarial europeu. Tal com indiquen des del Banc Central Europeu a aquest mitjà, "aquestes reunions ad hoc del SB no són inusuals quan hi ha desenvolupaments ràpids".
Una setmana caòtica per a la banca europea
En aquesta ocasió, el motiu de la reunió és causat per analitzar el cas bancari que hi ha hagut en l'última setmana. La intenció és abordar de forma conjunta la situació de la banca del Vell Continent i analitzar el terratrèmol financer que s'ha extrapolat fins als mercats borsaris de tots els països. Es pot recordar que la susceptibilitat entorn de la banca s'ha magnificat en les últimes hores arran de, primer, la fallida de SVB i a l'assot a la resta de bancs de tot el món, i, seguidament, de l'enfonsament de Credit Suisse, el qual va encendre les alertes en el sector bancari.
Malgrat que els Governs internacionals han remarcat la bona estructura financera de la banca, encara hi ha dubtes al mercat, i més veient com ahir Credit Suisse va anunciar la sol·licitud d'un préstec per mes de 50.000 milions d'euros per guarir els seus malparats comptes. Malgrat els dubtes i el temor inversor, el BCE va decidir elevar els tipus d'interès per sisena vegada consecutiva i, alhora, va enviar un missatge a la banca europea, assegurant-la liquiditat en el cas en què fos necessari, encara que també va defensar la bona demarcació del sector i la seva solidesa.
La gran banca dels Estats Units rescata a First Republic Bank
La reunió extraordinària també arriba després que els grans bancs dels Estats Units s'unissin al final de l'última sessió borsària per a rescatar a First Republic. Tal com va informar ON ECONOMIA, JP Morgan, Citigroup, Bank of America, Wells Fargo o Morgan Stanley, són només algunes de les entitats bancàries que es van unir per a amagar al banc estatunidenc amb 30.000 milions de dòlars.
First Republic és una de les empreses més llastrades per les fallides de Signature Bank i de Silicon Valley Bank, les quals han posat al descobert les mancances de diverses de les signatures del sector bancari als Estats Units. Cal destacar que tot apunta al fet que la Reserva Federal pausará les pujades de tipus d'interès per a donar aire a un sector que, en l'última setmana, ha travessat per diverses turbulències que encara s'estan sentint. Al mateix temps, el daltabaix d'aquests bancs ha fet que la Fed revisi endureixi els requisits fiscals i de capital de la banca mitjana.