El vicepresident del Banc Central Europeu, Luis de Guindos, fuig d'estudi i evita pronunciar-se sobre l'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell. Recorda que no correspon al BCE analitzar l'operació, tan sols n'avaluarà la solvència i criteris prudencials. Sobre això, explicava que el banc basc ja ha registrat l'autorització de l'operació per aconseguir el 100% del Sabadell al BCE, que ara té "60 dies que poden estendre's a 30 dies més" per respondre.

És a dir, que com a tard, la decisió del BCE arribarà a principis de setembre, ja que el BBVA va registrar l'autorització de l'opa el 4 de juny passat. L'aprovació del Banc Central Europeu, que es pot allargar tres mesos, és clau. Sense ella, la CNMV no es pot pronunciar. Com Competència o el Banc d'Espanya, que no emetran la seva decisió sobre l'operació fins a rebre el vistiplau de l'organisme que presideix Christine Lagarde.

De Guindos, que ha participat aquest dilluns en els Cursos d'Estiu de la UIMP que se celebren a Santander, ha estat preguntat sobre l'opinió del BCE sobre l'opa. Però el vicepresident ha recordat que l'opinió del BCE sobre aquesta operació "és clara", només es basa en criteris de solvència i en criteris prudencials.

"Tot el tema de concentració és per a un altre tipus d'autoritats", explicava. I és que el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, també ha participat en aquesta trobada i precisament ha posat en relleu que l'opa del BBVA sobre el Sabadell elevarà la concentració bancària a Espanya, que al seu entendre ja és molt elevada i de les més grans d'Europa.

Preguntat llavors sobre si el BCE està a favor de bancs més grans (tal com ha assegurat el mateix BBVA), De Guindos explicava que el Banc Central Europeu no està a favor "de bancs més grans perquè sí", sinó de fusions transfrontereres. "Nosaltres volem bancs europeus, no bancs espanyols amb certes operacions en algun país. I això s'aconsegueix amb fusions transfrontereres", insistia.

Tanmateix, reconeixia que perquè es produeixin aquestes operacions, la regulació no està completa i no ho està precisament "perquè no tenim bancs tan grans europeus".

Pel que fa a la manca de competència de la qual Economia acusa els bancs espanyols, el vicepresident del BCE reconeix que les entitats espanyoles no han transmès igual que d'altres les pujades de tipus, "hi ha hagut una queixa". Però explicava que ha tingut a veure amb l'excés de liquiditat que hi ha en el sistema per la compra de bons massiva dels últims anys. Però el BCE ja està retirant aquesta liquiditat del sistema, i això, assegura, "portarà que hi hagi més competència pels dipòsits, inclosos a termini i a la vista".