Mapfre presentarà al mercat un benefici de 663 milions d'euros corresponent a l'exercici 2022, segons els analistes. El resultat és un 13% inferior al de l'any anterior i es veurà impactat principalment per la ruptura de la companyia d'assegurances amb Bankia Vida i CCM Vida i Pensions, els negocis de bancaseguros que tenia amb Bankia i Liberbank, als quals ha hagut de posar fi per les fusions.
La companyia d'assegurances que presideix Antonio Huertas va haver de vendre a CaixaBank el negoci que tenia amb Bankia després de la fusió de les dues entitats. Ho va fer l'últim dia de 2021, així que en els comptes d'aquest exercici es va anotar un impacte extraordinari de 167 milions fruit d'aquesta venda. El resultat de Mapfre de 2021 (765 milions) va estar impulsat, per tant, per aquest ingrés extra però a més per l'aportació de Bankia Vida, que no va sortir del grup fins a gairebé acabar l'any.
Però el 2022 l'entitat ja no ha explicat amb aquests ingressos i en l'últim trimestre tampoc amb els de CCM Vida i Pensions, ja que va vendre l'aliança que tenia amb Liberbank Unicaja l'octubre a conseqüència també de la fusió d'aquestes dues entitats. La companyia només s'anotarà un benefici d'1,7 milions per aquesta operació.
La sortida de Bankia Vida del balanç de Mapfre ha reduït els seus actius en més de 7.000 milions d'euros, un 10% del total i la de CCM Vida i Pensions restarà al seu balanç uns altres 730,2 milions d'euros el 2022, segons avançava la companyia al seu últim informe financer. En primes, el grup deixarà d'explicar amb uns 400 milions, que és el que van aportar aquests negocis el 2021.
Malgrat que Mapfre publicarà resultats dijous vinent 9 de febrer, la companyia ja ha compartit en la CNMV com han evolucionat els ingressos per primes de 2022 i aquí mostra que han pujat gairebé un 11% a nivell grup, però amb prou feines un 0,4% en Iberia -on s'inclouen Espanya i Portugal. Mentre que altres mercats on és present, com el Brasil, Amèrica del Nord o Latam Sud han crescut a doble dígit, un 45%, 25% i 23% respectivament.
La pujada de tipus d'interès ha tingut bastant a veure en aquestes pujades. Els analistes de Renda 4 creuen que els ingressos financers més importants del grup (per les pujades de primes) compensaran l'increment previst en costos i la sinistralitat més important a Mapfre durant 2022.
Mapfre, en espera d'uns altres 52M de CaixaBank
Mapfre té actualment una demanda als jutjats de Madrid front Oliver Wyman i també davant CaixaBank perquè considera que la valoració que va fer la consultora del negoci d'assegurances de Bankia per a la seva venda és incorrecta. En concret, creu que el preu de venda que va fixar i després CaixaBank va abonar a Mapfre per les accions de Bankia Vida quan van posar fi a l'aliança en bancaseguros que tenien des de fa 20 anys, era baix.
El banc català va pagar a Mapfre 570,8 milions d'euros per la ruptura de l'acord d'assegurances, però la companyia d'assegurances n'esperava més. La demanda continua en curs, igual com l'arbitratge a què es van sotmetre Mapfre i CaixaBank per la discrepància sobre si Mapfre ha de percebre a més un 10% addicional del valor dels negocis de Vida i No Vida inclosa en l'aliança.
Aquest 10% addicional ascendeix 52 milions d'euros, encara que l'import es podria modificar en funció de si la demanda a Oliver Wyaman segueix endavant i també s'eleva la valoració. L'arbitratge va començar a finals de 2021 i la companyia d'assegurances de l'Ibex espera que acabi en els primers mesos de 2023.
Hiperinflació a Turquia, l'Argentina i Veneçuela
La ruptura dels dos acords en bancaseguros que tenia la companyia no ha estat l'únic que ha fet descendir el resultat de Mapfre en un 13%. La inflació i les consegüents pujades de costos també són darrere d'aquesta caiguda.
De fet, la hiperinflació a Turquia, l'Argentina i Veneçuela ja van restar als seus beneficis 52 milions fins al setembre, a la qual cosa se sumarà ara l'impacte del quart trimestre. Aquests tres mercats, on la inflació està disparada (un 64% a Turquia, un 95% a l'Argentina i més d'un 300% a Veneçuela) han portat a la companyia d'assegurances a fer canvis en la configuració dels seus comptes i aplicar la comptabilitat per hiperinflació, que té impacte negatiu en resultats però positiu en el capital.
Encara que lleugerament, Mapfre també s'ha vist afectat pel conflicte a Ucraïna. Per tal de seguir la línia de les sancions internacionals imposades a Rússia, el grup ha restringit les operacions d'assegurança directa i reassegurança a ciutadans russos o bielorussos amb interessos localitzats o amb destinació a Rússia o Bielorússia. Encara que la companyia assegura que l'impacte en resultats és "immaterial".
Del seu costat, els beneficis que està obtenint amb la reorganització de Mapfre Assistència. Des de l'any 2015 i fins a 2021, Mapfre Assistència va sortir de 14 països on continuava aconseguint números vermells. El 2022, el grup ha continuat desprenent-se d'aquest negoci amb almenys cinc vendes més a Austràlia, Turquia, Orient Mitjà, Indonèsia i Filipines. Unes operacions que li reporten previsiblement 6 milions de beneficis.