El grup de moda italià Benetton ha assolit aquest dimecres un acord amb els sindicats pel qual tancarà 31 botigues a Espanya (prop d'un 10% dels seus 300 establiments) i acomiadarà 138 empleats (un 20% dels 700 treballadors de la seva plantilla). La companyia no ha precisat la localització de totes les botigues que tancaràsi bé ha confirmat que seran "les menys rendibles" de la cadena.
L'acord amb els sindicats ha arribat després que Benetton hagi reduït el nombre d'acomiadaments i millorat les seves condicions econòmiques. El 20 de desembre passat, van anunciar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) per a 169 empleats, el 24% de la plantilla, que han reduït en 30 fins als 138, que suposen el 20%. Aquests 30 empleats es recol·locaran en llocs que estaven vacants en botigues de Barcelona, Girona, Palma de Mallorca i Madrid.
La indemnització per als acomiadats serà de 27 dies per any treballat fins a un màxim de 24 mensualitats, que inclou un bo per antiguitat de 1.500 euros per a persones amb més de 15 anys d'antiguitat a la companyia. Aquesta mateixa quantitat percebran els treballadors més vulnerables, com discapacitats o embarassades. L'acord també inclou un conveni especial amb la seguretat social per als més grans de 55 anys.
Si bé no han precisat totes les localitzacions de les 31 botigues que tancaran, una serà la d'Alfafar, un dels municipis valencians més afectats per la dana, segons va informar Efe.
El grup Benettón va registrar el 2023 unes pèrdues globals per valor de 230 milions d'euros, que se sumen als 80 milions de l'exercici anterior. Encara no han informat dels resultats de l'any passat, però van avançar la previsió que les vendes globals se situarien en uns 900 milions d'euros, lluny dels 1.098 milions de 2023.
A finals de l'any passat, el mitjà especialitzat Fashion United va informar que Benetton planejava tancar 500 botigues a tot el món, al voltant del 14% dels seus 3.600 establiments.
Luciano Benneton, de 89 anys, cofundador i expresident executiu, va atrubuir el maig passat al conseller delegat, Massimo Renon, els actuals problemes econòmics de la companyia. En declaracions al Corriere della sera, Luciano va avançar que per afrontar les finances "lamentablement caldrà fer sacrificis".
La companyia, que va deixar de cotitzar a la borsa el 2012, forma part en l'actualitat del hòlding Edizione. "Afortunadament -va indicar Luciano Benneton- havíem decidit treure Benetton de la borsa fa algun temps. Per tant, els riscos empresarials estaven i estan tots en mans de la família". A través d'Edizione, la família Benetton és accionista de Cellnex.
La marca Benetton pren el nom dels seus fundadors, quatre germans liderats per Luciano Benneton que, el 1955, van crear a Ponzano Veneto (Treviso) l'embrió del que després va ser una multinacional de la moda coneguda pels seus llampants colors.