Hola! Aquest és un dijous trist per al món empresarial català, per la mort de Joan Planes Corts, fundador de Fluidra, als 83 anys. Després de crear un líder mundial, que va llegar al seu fill Eloi, Planes estava dedicat ara als altres, amb dues fundacions: la Fluidra, per promoure la natació entre col·lectius que no hi tenen accés, i la Planes Corts, que està revitalitzant el seu poble, Estamariu (Alt Urgell), amb projectes agraris i energètics. El desembre passat, ens ho explicava en una entrevista a ON ECONOMIA, que podeu veure completa a Youtube.

A més d’aquesta trista notícia, portem una setmana de novetats empresarials tan importants com inesperades, amb un protagonista en comú, per activa o per passiva: Pedro Sánchez.

El consell d'administració del Banc Sabadell va aprovar aquest dimecres el canvi de seu social per tornar a Catalunya, i a Sabadell. És un moviment que va sorprendre perquè els grans bancs catalans havien dit molt clarament que el tema del retorn no estava sobre la taula, i perquè l'entitat que presideix Josep Oliu es troba enmig d'una opa per part del BBVA. Però potser en l'opa és on cal buscar-ne la causa.

Com vam explicar dimecres amb la Cristina Hidalgo, el moviment del Sabadell no s'entén sense l'opa. Diverses fonts del sector van explicar que el que busquen Oliu i César González-Bueno és acostar-se al Govern de Salvador Illa, que fins ara s'ha mullat poc sobre l'opa, i fer un favor a l'Executiu de Pedro Sánchez, qui més pot ajudar-lo a fer front al BBVA. Per al govern espanyol, que una entitat tan important torni a Catalunya és un tanto en el seu relat de què ha restablert la normalitat institucional al territori. Tornant a Sabadell, també s'acosta a l'empresariat local i català, que sí que s'havia mullat, però que, sens dubte, agraeix el gest, que l'esperona a seguir pressionant. I potser també esperona els petits accionistes del país que poguessin no tenir clar què fer arribat el moment de votar sí o no a l'opa.

La qüestió econòmica també pot ajudar-los. Aquesta setmana, l'evolució en borsa de tots dos bancs, juntament amb la pujada acumulada pel català en els nou mesos de l'opa, ha provocat que la prima presentada pel BBVA en l'oferta s'hagi esfumat i sigui negativa. És a dir, que els accionistes del Sabadell hi perdrien diners respecte al preu previ a l'opa. Això fluctua cada dia i la prima pot tornar a ser positiva, però la situació sembla forçar el BBVA a fer algun moviment, tot i que sempre ha mantingut que no apujaria el preu.

L'altra notícia bomba de l'última setmana va ser la decisió del govern espanyol de substituir José María Álvarez Pallete en la presidència de Telefónica. La va comunicar a l’interessat divendres passat i la va executar dissabte, en un consell extraordinari on l’empresa pública SEPI va fer valer la seva majoria, amb el suport de Criteria, el holding de participades de La Caixa, per nomenar Marc Murtra nou president, tal com va explicar Sara Casas. Indra ha nomenat Ángel Escribano per rellevar Murtra.

Les empreses de la setmana

Establiment de la cadena Ametller Origen, a Blanes
Establiment de la cadena Ametller Origen, a Blanes

Ametller Origen apuja salaris
La majoria de treballadors han perdut poder adquisitiu en els últims anys, però ara algunes empreses estan portant a terme importants pujades salarials. És el cas d’Ametller Origen, que aquest dilluns va anunciar una alça mitjana de l’11% per als 300 professionals que treballen en les àrees corporatives del grup, com va explicar Maria Teresa Coca. Aquesta pujada, que s’aplica de forma immediata, se suma a la que ja va aprovar a mitjans del 2024 per a la plantilla de 3.700 empleats que treballen, majoritàriament, a les 145 botigues de la cadena fundada pels germans Jordi i Josep Ametller.

Solfy obre ronda de finançament
Solfy, un marketplace que impulsa l'autoconsum solar i les energies renovables, ha decidit obrir una ronda de finançament per dur a terme les inversions per a la seva expansió. La start-up fundada per Sergi Sans i Sergio Balcells preveu accelerar el seu creixement amb una nova línia de negoci, l'assessorament energètic integral, a través d'una app i especialment enfocat a particulars i pimes, a qui oferiran solucions personalitzades que inclouran la tecnologia que millor s’adapti a les seves necessitats, així com la companyia i les tarifes més competitives. Per fer-ho possible, Solfy comptarà amb una línia de finançament amb fons del CDTI, a més de la ronda de finançament.

Areas creix als EUA
El gegant català de la restauració especialitzat en aeroports, estacions de trens i recintes firals Areas segueix amb la seva expansió internacional i s’ha adjudicat una nova licitació a l’Aeroport Internacional d’Orlando. Es tracta d’un dels aeroports més grans dels Estats Units –té més de 57 milions de passatgers—, i hi gestionarà sis nous restaurants, que sumen una superfície de gairebé 900 metres quadrats. L’empresa que dirigeix Oscar Vela, que porta gairebé una dècada als EUA, preveu unes vendes de més de 300 milions d’euros durant els 10 anys de la concessió dels locals a l’aeroport de Florida.

Synkotech estrena fàbrica
L’empresa de desenvolupament de solucions tòpiques biocompatibles per a la gestió i cicatrització de ferides Synkotech Biocompatible Materials va inaugurar el passat divendres la seva primera seu i planta de producció a Reus, a Tarragona. Fins ara, l’empresa estava ubicada al viver de la Universitat Rovira i Virgili (URV), universitat en la qual es va crear. El salt és important, ja que les noves instal·lacions tenen una superfície total de 1.350 metres quadrats, amb 300 metres quadrats destinats a les oficines i 600 metres quadrats de departaments de producció, que es reparteixen en sales classificades per a la fabricació de productes sanitaris. Amb aquest moviment, l'empresa de desenvolupament de solucions tòpiques preveu escalar la seva producció de les 25.000 unitats mensuals actuals a les 400.000 en un any.

Els directius protagonistes

Marc Murtra Newsletter

Amb el permís de Josep Oliu –a qui no posem entre els directius protagonistes perquè ja hem parlat molt del canvi de seu del Sabadell–, sens dubte l’home de l’última setmana és Marc Murtra, que el dissabte va saltar de la presidència d’Indra a la de Telefònica, una de les més importants de l’Ibex i de tot el teixit empresarial espanyol, per la popularitat i volum de negoci de la companyia, però també pel seu caràcter estratègic. Murtra va liderar el gir estratègic, i creixement, d’Indra, que presidia des del 2021, i ara ha d’impulsar una nova era a la gran teleco espanyola.

Antoni Canete Newsletter

Antoni Cañete va celebrar aquest dimarts els 50 anys de Pimec, la història d’èxit d’una patronal –dues, de fet, Pimec i Sefes, que es van fusionar fa més de tres dècades– que ha aconseguit ser la gran representat de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya, amb representació al diàleg social català, mentre ho intenta en l'àmbit espanyol amb Conpymes. Cañete va reunir set presidents de la Generalitat –Jordi Pujol, José Montilla, Artur Mas, Carles Puigdemont (per videoconferència), Quim Torra, Pere Aragonès i Salvador Illa— a la celebració, en la que va confirmar que es presentarà a la reelecció.

Jaume Ripoll Newsletter

El fundador de Filmin Jaume Ripoll ens ha explicat aquesta setmana la seva visió de la possible venda de la plataforma d’estríming catalana. El fons d’inversió Nazca, que controla la majoria de l’accionariat de Filmin, estaria buscant un comprador per a la seva participació, cosa que Ripoll veu dins del cicle inversor d’un fons, que acostuma a desinvertir al cap de quatre o cinc anys, el temps que porta Nazca. En tot cas, si es produeix la venda, té clar que no afectarà ni al projecte ni a l’equip: “Si entra un altre fons o un altre accionista, serà perquè seguim fent el que estem fent. No tindria sentit fer una altra cosa”.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!