Les grans consultores i auditores, conegudes com a 'Big Four' (Deloitte, EY, KPMG i PwC), s'enfronten a sancions per incompliment d'horaris en les jornades dels seus treballadors. Després que la Inspecció de Treball iniciés al novembre una investigació d'ofici, fins i tot en curs, les sancions a què s'enfronten poden arribar fins als 7.500 euros.
La dinàmica de treball en aquest tipus de companyies mai no ha estat un secret, però no ha estat fins ara quan des del Govern han decidit intervenir per investigar les irregularitats en matèria d'hores extres que hagin pogut cometre. Les jornades maratonianes, que poden arribar a tenir pics de 80 hores setmanals, i l'excés de treball formen part de la cultura de treball en aquest tipus d'empreses considerades com un símbol de l'elit empresarial.
Segons ha confirmat el Ministeri de Treball que lidera Yolanda Díaz, l'objecte principal d'aquesta investigació, avançada aquest dilluns per El Confidencial, és comprovar la possible existència d'hores extres no retribuïdes ni compensades per descans, amb les conseqüències que això pot comportar en matèria no només laboral, sinó també de Seguretat Social.
Les grans consultores s'enfronten a possibles reclamacions pel pagament de les hores extraordinàries realitzades pels treballadors i la seva cotització. Aquesta situació multiplicaria el cost de les multes associades a una infracció tipificada com a greu, amb una quantia que va de 751 a 7.500 euros.
Els sindicats denuncien les llargues jornades de treball
Va ser el passat 15 de novembre quan Deloitte, EY, KPMG i PwC van rebre la visita de la Inspecció de Treball. La Inspecció va acudir després que els sindicats denunciessin les extenses jornades de treball durant la complicada negociació del conveni del sector, en el qual la patronal va voler fixar la jornada laboral diària en 12 hores.
L'operació es va dur a terme de manera simultània en les quatre grans companyies que lideren el sector. Una cosa que, segons fonts pròximes a les companyies consultades per EFE, va ser percebuda com una inspecció "orquestrada". Així mateix, defensen la peculiar forma de treballar al sector de la consultoria i l'auditoria, amb pics puntuals de molta sobrecàrrega de treball. Això succeeix cada vegada que es negocia una operació corporativa o amb tancaments de comptabilitat.
Tanmateix, les mateixes fonts asseguren que les 'Big Four' compten amb les seves pròpies fórmules per compensar el treball extra dels seus empleats més enllà de la política de bonificació que els premia en funció dels objectius aconseguits. D'aquesta manera, exposen com una cosa habitual el compensar les hores extra amb hores lliures durant períodes de treball més tranquils, generant dies de vacances o altres opcions a mida per ajudar la conciliació familiar o el foment del teletreball.
Les quatre companyies sempre presumeixen de ser entre les primeres ocupadores de joves qualificats, amb la incorporació d'una mitjana d'uns 8.000 treballadors cada any, una política de contractació que podrien replantejar-se en cas de ser sancionades, segons apunten fonts del sector.
Sancions de 13,7 milions d'euros el 2022
En qualsevol cas, l'operació del Ministeri de Treball amb els gegants de la consultoria s'emmarca en l'estratègia d'inspecció que està portant el departament que dirigeix Yolanda Díaz a nivell general i dins de les campanyes anuals que es realitzen des del ministeri sobre control de temps de treball i hores extres, així com de control de registre horari, obligatori des de 2019.
D'aquesta manera, segons les dades del Ministeri de Treball, el 2022 es van realitzar 32.644 actuacions en matèria de temps de treball i hores extraordinàries que van derivar en 11.070 infraccions, amb un total de 112.884 persones treballadores afectades. L'import total de les sancions imposades va ascendir a 13,7 milions d'euros, la qual cosa suposa una mitjana 1.237,57 euros per infracció.
Preguntada per la investigació, la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, assegurava aquest dilluns que cap empresa no està al marge de la llei "des de la més petita a la més gran, per molt gran que sigui o fins i tot si és una consultora multinacional".
"Tothom ha de complir el principi de legalitat a Espanya", va dir Díaz, que va incidir que la Inspecció té el "mandat clar" de controlar els abusos que es puguin produir respecte a la jornada laboral, "singularment les hores extraordinàries". La llei estableix el temps màxim de treball extraordinari en 80 hores anuals, tenint en compte que el màxim legal d'hores setmanals que pot treballar una persona és de 40 hores.