El sector de les ciències de la vida, que aborda disciplines com la biomedicina i la farmacologia, ha emergit de la pandèmia de la covid amb una aportació rècord al PIB de 8.000 milions d'euros, segons un informe de la companyia d'assegurances QBE Espanya. L'impuls adquirit per les empreses del sector (7.200 a Espanya) ha elevat també la xifra d'ocupació, fins a 91.000 persones (una de cada 213 amb ocupació a Espanya). Això equival al 8% dels treballadors del sector a tota la Unió Europea.
A més, el sector representa el 0,7% del valor total dels béns i serveis produïts al país. Addicionalment, el seu desenvolupament té una projecció del 3,7% a la producció farmacèutica espanyola el 2023, per la qual cosa superarà el creixement previst en el PIB del país, assegura l'informe.
Ho explica per la "demanda contínua" de productes farmacèutics, tant en l'àmbit públic com privat (es preveu que la població major de 65 anys augmenti un 27% fins a 2032), així com a la capacitat del sector per adaptar-se a condicions econòmiques adverses.
Entre 2010-2019, el sector va experimentar un augment mitjà del 3,5% anual en la seva contribució al PIB espanyol, només per darrere d'Alemanya (4,8%), el que confirma el creixement sostingut de la indústria. Per als pròxims tres anys (2024 a 2026) es preveu que la producció farmacèutica augmenti una mitjana del 2,5% anual. Això situa Espanya com el segon mercat de més ràpid creixement, només per darrere de França (0,1 punts percentuals més).
Burocràcia i recursos, frens al sector
El sector s'enfronta a desafiaments i problemes, tals com els retards en l'aprovació de medicaments, l'assequibilitat de la sanitat espanyola i la necessitat d'impulsar la productivitat. "És poc probable", diu el text, que els retards relativament llargs d'Espanya per a l'aprovació de medicaments es redueixin notablement en els anys vinents, independentment de qui governi.
Segons una enquesta de 2022 de la Federació Europea d'Indústries i Associacions Farmacèutiques (EFPIA), a Espanya un medicament tarda una mitja de 629 dies en estar disponible (passa a llista de reembors), davant els 128 d'Alemanya, 329 d'Anglaterra i 508 de França.
Sobre l'assequibilitat, els autors de l'estudi expliquen que les propostes del Govern d'adaptar el reembors als ingressos "posen de manifest la seva dificultat" per subvencionar medicaments per a la població. En l'actualitat, agrega, el Govern subvenciona fins al 70 % dels medicaments i regula els seus preus "per reduir el cost del reembors per a les arques públiques".
El document qualifica de "probable" que persisteixin els problemes estructurals del sistema sanitari espanyol. Entre ells, cita els problemes de recursos, ja que subratlla que el sistema de reembors "sol tardar a posar a disposició" els medicaments una vegada aprovats. El mateix document aborda recomanacions per millorar la situació, com l'adopció de tecnologia digital, la col·laboració amb universitats i la implementació de millors pràctiques d'empreses líders al sector.