Qiagen inverteix 13 milions en un 'hub' mundial de malalties infeccioses
La biotecnològica alemanya trasllada els laboratoris del Parc Científic de Barcelona a l'antiga fàbrica Braun, a Esplugues
- Maria Teresa Coca
- BARCELONA. Divendres, 29 de novembre de 2024. 05:30
- Temps de lectura: 2 minuts
La companyia biotecnològica Qiagen inverteix 13 milions d'euros per traslladar i ampliar els seus laboratoris del Parc Científic de Barcelona a l'edifici de l'antiga fàbrica Braun, a Esplugues de Llobregat (Barcelona). La finalitat d'aquest projecte és reforçar l'operativa que té a Barcelona, des del 2018, per impulsar el creixement del grup com a especialista en proves de malalties infeccioses i medecina de precisió.
Les noves instal·lacions tindran una superfície de 8.000 metres quadrats, que inclouran línies de fabricació, sales blanques, laboratoris, oficines i àrees logístiques. La companyia disposarà d’equips especialitzats en àmbits com la recerca i el desenvolupament, la fabricació, la qualitat i els afers reguladors, així com les vendes, entre d’altres.
L'eix de tot aquest projecte, que ha d'estar enllestit per al 2026, radica en l'expansió mundial del sistema QIAstat-Dx, que s'utilitza per a proves sindròmiques per identificar la causa d'una malaltia, especialment a les àrees d'afeccions respiratòries, gastrointestinals i meningitis/encefalitis. QIAstat-Dx també s'està desenvolupant per al seu ús en medicina de precisió, en particular per donar suport a companyies farmacèutiques -com és el cas d'Eli Lilly i AstraZeneca, per exemple- en la seva atenció mèdica especialitzada per realitzar la genotipificació mentre els pacients se sotmeten a un examen clínic de rutina, cosa que permet una ràpida presa de decisions sobre la possible idoneïtat de determinats medicaments dirigits genòmicament.
Arribar als 200 milions de facturació
Actualment, als laboratoris del Parc Científic de Barcelona, Qiagen té una plantilla de 230 professionals de la biologia, enginyeria i informàtica de tot el món, una xifra que augmentarà un 13% en els pròxims dos anys i un 17% en els tres anys següents. La filial de Barcelona factura 100 milions d’euros anuals i, en tres anys es vol arribar a una producció de 700.000 proves de diagnòstic a l’any i arribar a una facturació de 200 milions d’euros, el doble que l’actual. En total, el nou centre d'Esplugues tindrà espai per a més de 400 professionals en R+D, fabricació i gestió de la cadena de subministrament.
Durant la presentació del pla d'expansió, aquest dijous, el conseller delegat de Qiagen, Thierry Bernard, ha manifestat que "Barcelona ofereix una ubicació ideal per a la nostra expansió, combinant l'accés al talent científic amb una posició estratègica europea". Aquest nou hub permetrà a la biotecnològica avançar en "el desenvolupament de noves solucions en diagnòstic de malalties infeccioses a escala mundial, alhora que aporta un valor econòmic considerable i una distinció científica a la regió de Catalunya", ha destacat.
El directiu també ha valorat que el sistema QIAstat-Dx va demostrar la seva eficàcia durant la pandèmia de la Covid-19, "ajudant els proveïdors d'atenció mèdica amb proves sindròmiques ràpides i informació crucial quan el temps era més important”. Bernard assegura que és el moment d'ampliar "la línia de productes QIAstat-Dx per abordar un espectre més ampli de necessitats d'atenció mèdica". Això significa tant ampliar la gamma de patògens per a les proves de malalties infeccioses com desenvolupar solucions per a altres àrees de malalties i aplicacions de medicina de precisió.
La relació de QIAGEN, fundada a Alemanya l’any 1984, amb Barcelona i Catalunya es remunta a l’any 2018, quan va adquirir per 154 milions d’euros la companyia tecnològica Stat Diagnostica (Stat-Dx), fundada per investigadors catalans que van desenvolupar a les instal·lacions del Parc Científic de Barcelona un test diagnòstic capaç de processar diferents tipologies de mostra sense preparació prèvia.
En conjunt, a escala global, Qiagen genera prop de 2 bilions de dòlars en vendes anuals, cotitza en diferents mercats borsaris com el NYSE als Estats Units i el DAX a Alemanya i té una plantilla d’aproximadament 6.000 treballadors arreu del món.