Biotest, companyia del grup Grifols, ha suspès la publicació dels seus resultats i la convocatòria de la reunió amb inversors prevista per a aquest divendres al matí per qüestions "logístiques", segons han confirmat fonts del mercat a Europa Press. D'aquesta manera, els resultats han estat reprogramats per dijous vinent, 14 de novembre, tal com ha avançat aquest divendres Bloomberg.
Grifols va tancar el 2022 l'adquisició de Biotest, la qual cosa va suposar una transacció "estratègica i transformacional" per accelerar el creixement i la innovació de la companyia, va explicar l'empresa d'hemoderivats en aquell moment. En concret, la multinacional controla el 96,20% dels drets de vot de Biotest i compta amb el 69,72% del seu capital social. Biotest, que no ha ofert més explicacions sobre això, va avançar a començaments de juliol que preveu uns ingressos d'aproximadament 1.000 milions de dòlars (928 milions d'euros) per les vendes als Estats Units d'immunoglobulina intravenosa (Ig) Yimmugo durant els pròxims set anys.
Grifols confirma les seves previsions per a 2024
Del seu costat, Grifols va registrar un benefici net de 87,95 milions d'euros durant els nou primers mesos d'aquest any, davant les pèrdues de 14,22 milions d'euros que es va anotar en el mateix període de l'any passat. Així mateix, la firma catalana ha confirmat les seves previsions per al conjunt de l'exercici, i ha comunicat que el deute net es va situar en 9.208 milions d'euros al tancament del tercer trimestre, davant els 9.396 milions del segon trimestre.
La companyia de la família Grífols ha declarat un resultat d'explotació (ebitda) ajustat de 462 milions d'euros, amb un marge del 25,8% i un augment del 26,7% respecte al tercer trimestre de 2023. "Aquests resultats reflecteixen un millor mix de productes; una millora del marge brut després de la reducció del cost per litre de plasma registrat en els últims trimestres; i una sòlida execució comercial i de palanquejament operatiu", va comentar la companyia en un comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
Respecte a l'endeutament de la multinacional, a tancament del mes de setembre passat, el deute financer net es va situar en 8.128 milions d'euros. Aquest import no inclou l'impacte de 1.080 milions d'euros de les obligacions financeres relacionades amb l'arrendament (lloguers) dels centres de plasma, principalment. Així, el deute net, segons balanç, va ser de 9.208 milions d'euros i la posició de liquiditat se situa en 704 milions d'euros. Aquesta política d'ajustaments ha permès rebaixar la ràtio de palanquejament fins a 5,1 vegades ebitda, des del nivell de 6,8 vegades del primer trimestre de 2024.
La presentació dels resultats trimestrals de l'empresa d'hemoderivats es dona en una situació complexa per a la companyia, ja que està pendent que el fons canadenc Brookfield Asset Management ultimi un due diligence -en la qual està submergit des del mes de juliol passat- per llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) i exclusió de borsa -afavorida per la mateixa família Grífols- sobre la totalitat del capital de la companyia.