Bizum ha anunciat el començament de la implementació de la interconnexió amb Bancomat i MB Way que permetrà a usuaris d'Espanya, Andorra, Itàlia i Portugal enviar i rebre diners instantàniament a través del seu número de telèfon mòbil. Amb aquest llançament, els usuaris de les tres solucions podran realitzar transferències transfrontereres instantànies. Com fins ara, amb seleccionar el contacte de l'agenda i l'import, els diners estaran disponibles immediatament en el compte de destinació.
A partir d'aquest dilluns, els bancs adherits que ofereixen cada una de les solucions locals (Bizum, Bancomat i MB Way) als seus clients començaran a habilitar gradualment la interconnexió de les seves solucions. S'espera que tots els bancs d'Espanya, Andorra, Itàlia i Portugal estiguin connectats al juny.
En aquest sentit, les entitats bancàries aniran informant els seus clients sobre la disponibilitat del servei. En el cas d'Espanya, Banc Santander, Abanca i Openbank han iniciat l'obertura gradual als seus clients, a qui s'uniran CaixaBank, BBVA i Banc Sabadell en les pròximes setmanes. La resta de bancs adherits a Bizum avancen en el llançament per al segon trimestre d'aquest any.
Connexió amb 50 milions de persones
Aquesta Aliança Europea De Pagos (EuroPA, per les seves sigles en anglès i conformada per Bizum, Bancomat i Sibs) té intenció de connectar més de 50 milions de persones (de les quals gairebé 30 milions són usuaris de Bizum) i 186 institucions financeres dels quatre territoris.
Bizum, Bancomat i MB Way són les principals solucions de pagament mòbil a Espanya, Itàlia i Portugal, amb més de 2.000 milions de pagaments efectuats el 2024 i una quota superior al 65% del total de pagaments instantanis als quatre països. A través d'un comunicat, Bizum ressalta que la iniciativa EuroPA està alineada amb l'objectiu estratègic de l'autonomia de la UE en matèria de pagaments, a través de l'adopció d'estàndards europeus SEPA.
A més, es preveu que l'abast de l'aliança creixi i s'expandeixi A més països tant de la zona euro com de fora d'aquesta. Així mateix, després de l'extensió del cas d'ús de pagament entre particulars, està previst que aquesta iniciativa també s'estengui i inclogui casos d'ús addicionals en el futur.
CaixaBank té la presidència de Bizum
CaixaBank va assumir al gener la presidència de Bizum. La solució de pagaments que la banca va crear el 2016, fa ja gairebé una dècada, té un consell d'administració format per 12 membres. Els que tenen més capital (CaixaBank, Santander, BBVA i Sabadell) compten amb dos membres i a més se'n van rotant la presidència i la vicepresidència del consell cada dos exercicis. Per la seva part, Bankinter, Unicaja, Abanca i Kutxabank tenen una butaca en el consell cada un.
Seguint aquest esquema, la directora d'operacions de CaixaBank, Rocío Jiménez Sánchez, va ser nomenada nova presidenta del consell d'Administració de Bizum en representació de CaixaBank. Aquesta presidència l'exercia fins ara Anna Puigoriol en representació del Banc Sabadell. Durant aquests últims dos anys, Rocío Jiménez Sánchez va exercir el càrrec de vicepresidenta.