BlackRock ha notificat aquest dilluns un augment de la seva participació en el Banc Sabadell des del 3,929% al 6,275%. El gegant nord-americà ha assolit així el seu nivell màxim des de 2010, segons consta en els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). El moviment es produeix en un context marcat per l'opa hostil llançada pel BBVA per aconseguir la totalitat del banc català.
Amb aquesta nova compra, BlackRock amplia el seu control en l'entitat de la qual és el primer accionista. El fons d'inversió més gran del món, dirigit per Larry Fink, porta prenent la iniciativa compradora a Sabadell des que es va conèixer la intenció del BBVA de comprar-lo. Fins aleshores, tenia el 3,62% del capital, i ha anat incrementant la seva posició fins a l'actual 6,2%.
Es pot destacar que BlackRock és també el màxim accionista del BBVA, amb un 5,9% del capital sota el seu control. La nova operació del gegant de la inversió li atorga una posició avantatjosa en cas que l'opa tiri endavant i acudeixi a ella, ja que es beneficiaria de la prima que el BBVA ofereix als accionistes del Sabadell. Aquesta seria del 30% sobre els preus de tancament de les dues entitats del passat 29 d'abril.
El paquet accionarial que controla BlackRock està dividit en un 6,104% de drets de vot, uns 332 milions d'accions, i el 0,171% (9,2 milions d'accions) restant en derivats financers, en aquest cas contractes per diferència. A preus actuals, el paquet que té el fons d'inversió en el Sabadell està valorat en 665.3 milions d'euros.
El moviment accionarial es produeix en meitat de l'opa hostil anunciada el passat 9 de maig, després que el consell d'administració de l'entitat catalana rebutgés l'oferta amistosa de fusió. Després del primer intent, el banc que presideix Carlos Torres va llançar als accionistes, incloent BlackRock, la mateixa oferta que havia proposat al consell del Sabadell, amb el canvi d'accions d'una acció del BBVA per 4,83 accions del Sabadell
D'aquesta forma, el BBVA ja ha iniciat els tràmits per poder llançar l'opa amb la sol·licitud formal remesa a la CNMV i ha anunciat junta extraordinària el 5 de juliol, on pretén aprovar una ampliació de capital de 551,9 milions d'euros per poder afrontar l'operació.
L'operació haurà de passar també pel vistiplau de les autoritats regulatòries, especialment per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Una aprovació que podria demorar-se més del previst de no autoritzar-se en primera fase, allargant-se així fins a un any.