BlackRock presentarà una oferta rival que superarà la del banc suís UBS per Credit Suisse. Tan sols unes hores després que ahir a la nit es coneguessin les intencions d'UBS a través d'informacions de Reuters i Financial Times, de nou el diari financer britànic ha informat aquest dissabte que la gestora de fons més gran del món pretén superar la proposta d'UBS, que ja comptava amb el vistiplau del Banc Central de Suïssa.
BlackRock ja li ha comunicat les seves intencions a Credit Suisse, segons van explicar diverses fonts implicades que van explicar que el gegant nord-americà d'inversions estudia diverses opcions de la mà d'altres inversors. L'oferta podria ser només per parts del negoci. BlackRock, un dels clients de banca d'inversió més importants de Credit Suisse, s'enfrontarà als obstacles d'uns reguladors que veien amb bons ulls l'adquisició per part d'UBS.
El CEO de BlackRock, Larry Fink, que va treballar en el negoci de banca d'inversió de Credit Suisse, First Boston, és l'impulsor d'aquesta jugada. Oficialment, cap de les parts implicades reconeix l'apropament. En el cas de BlackRock, ho neguen. "BlackRock no està participant en cap pla per adquirir tot o part de Credit Suisse i no té interès a fer-ho", ha dit a l'agència EFE un portaveu.
La licitació es coneix en el cap de setmana posterior a una de les setmanes més turbulentes per al sector bancari mundial des de la fallida de Lehman Brothers l'any 2008, l'ombra del qual encara planeja sobre el sector malgrat els reiterats missatges de calma llançats per les autoritats bancàries, polítiques i econòmiques.
El nerviosisme va arrencar diumenge passat amb la crisi de liquiditat de Silicon Valley Bank, principal finançador d'empreses emergents californià; que va posar en alerta al sistema bancari mundial per un possible contagi. De seguida, el president dels Estats Units, Joe Biden, va cridar a la calma defensant que tots els clients del banc recuperarien immediatament els seus diners i que el sistema bancari nord-americà era "sòlid i segur".
Va ser el mateix missatge que es va llançar des d'Europa, però tot seguit va tenir lloc la fulgurant caiguda en Borsa de Credit Suisse, banc esquitxat per escàndols i falta de credibilitat. La fallida de Silicon Valley Bank i la caiguda de Credit Suisse van encomanar als mercats europeus i van portar l'Ibex a una patacada setmanal històrica, encara que el Banc Central Europeu continuava negant el contagi aquest divendres.
El rescat demanat per Credit Suisse al Banc Nacional Suís, per valor de 54.000 milions d'euros, va calmar relativament la seva caiguda a la Borsa, encara que aquest divendres va tornar a tancar amb un retrocés del 8% del seu valor borsari. Paral·lelament, la gran banca dels Estats Units, amb JP Morgan, Citigroup i Bank of America, entre d'altres, s'unia dijous per rescatar First Republic Bank amb 30.000 milions d'euros. First Republic, que tenia la tercera taxa més alta de dipòsits no assegurats entre els bancs dels Estats Units, per darrere dels intervinguts Silicon Valley Bank i Signature Bank, estava tenint problemes de liquiditat després d'una retirada massiva de dipòsits.