BlackRock ha incrementat la seva posició curta en l'accionariat de Telefónica. El fons d'inversió nord-americà ha elevat un 0,6% la seva participació en l'empresa de telecomunicacions després que la companyia saudita STC anunciés fa unes setmanes la compra del 9,9% de la multinacional espanyola per 2.100 milions d'euros. Segons els registres de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'operació, realitzada a través de la seva divisió britànica BlackRock UK, suposa incrementar des del 0,5% fins al 0,6% la posició curta del fons en Telefónica.
El fons nord-americà ha augmentat la seva presència en vigílies del consell de Telefónica, prevista per a aquest dimecres, en la qual el negoci de telecomunicacions analitzarà en profunditat l'operació de STC. El consell serà de caràcter ordinari i la seva convocatòria s'emmarca dins de l'activitat de la teleco, que reuneix a aquest òrgan habitualment a finals de mes.
BlackRock controla un 4,98% de Telefónica
En l'última Junta celebrada per la teleco, BlackRock va votar en contra de la remuneració de l'alta direcció del grup espanyol. La multinacional d'inversió controla un 4,98 % de Telefónica, la qual cosa el converteix en un dels principals accionistes de la companyia que presideix José María Álvarez-Pallete, per davant dels bancs espanyols CaixaBank (4,87 %) i BBVA (4,83 %).
Per davant d'ells se situarà com a primer accionista la companyia estatal saudita STC, que a través del fons sobirà saudita, el Fons d'Inversions Públiques (PIF, per les seves sigles en anglès), va anunciar a començaments de setembre la compra del 9,9% del capital de la teleco espanyola. En concret, pretén adquirir un 4,9% en accions i un altre 5% mitjançant derivats, els quals executarà per convertir en accions una vegada obtingudes les autoritzacions pertinents.
Autorització del Govern
L'operació està pendent de l'autorització del Ministeri de Defensa, en controlar Telefónica "tecnologies crítiques" per a l'Estat. En les últimes setmanes, el Govern ha defensat que estudiaria l'operació meticulosament per garantir "la defensa i seguretat nacional". En aquest sentit, la vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics en funcions, Nadia Calviño, va assegurar aquest dilluns després del Consell de Ministres que encara no havia rebut cap notificació del grup saudita en relació amb l'operació.
Per la seva part, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, va apuntar a començaments de setembre que "evidentment, l'estudiarem amb molt rigor, amb moltíssima atenció, perquè efectivament aquesta operació incideix dins d'un sector estratègic, que és la defensa", va assenyalar Robles. Alguns membres del Govern, com José Luis Escrivá, ministre de Seguretat Social, va defensar l'entrada de la saudita en la 'teleco' espanyola.
La posició curta de BlackRock en Telefónica se suma a la del fons de pensions canadenc Canada Pension Plan Investment Board (CCPIB), del 0,5% i que va notificar a la CNMV el passat 7 de juliol.