Els laboratoris farmacèutics Boehringer Ingelheim España han convertit la seu de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) en una peça clau de l'engranatge industrial i d'R+D de la multinacional, amb una inversió acumulada de 189,3 milions d'euros en els últims sis anys, en els dos centres de producció en l'àmbit internacional d'especialitats farmacèutiques (injectables i orals i fabricació i envasament del producte Respimat). Només el 2022, la multinacional alemanya ha destinat 46,1 milions d'euros a investigació, desenvolupament i innovació (R+D+i), un 8,2% més respecte a 2021. Aquesta quantitat representa un 9,2% sobre les vendes netes -que la filial no comunica- del segment de productes farmacèutics de prescripció durant l'esmentat exercici. A escala de grup, Boehringer va assolir els 24.100 milions d'euros de vendes netes dels seus fàrmacs, amb un creixement del 10,5%, el 2022.
En l'actualitat, la companyia farmacèutica compta amb al voltant de 100 projectes en totes les fases del projecte d'investigació i l'objectiu és que el 75% d'aquests siguin la primera molècula en la seva classe de principi actiu o en una nova àrea terapèutica. Es pot destacar que més del 50% de les mateixes tenen el potencial de convertir-se en avenços decisius.
Instal·lat a Espanya des de 1952, el grup alemany ha participat durant l'any passat en 49 assajos clínics internacionals de salut humana i ha invertit 10,1 milions d'euros en desenvolupament clínic internacional, la qual cosa suposa un increment del 7,4% respecte al 2021. D'aquests, setze es troben en fase I –tots ells de l'àrea oncològica– i 25 en fase II –d'immunologia, oncologia, respiratori, salut mental i cardiometabolisme–. En els assajos, s'han implicat més de 349 pacients de 58 centres sanitaris individuals, que comptabilitzen un total de 178 participacions de centres clínics repartits pel territori nacional. En aquest sentit, Torsten Eschenbrenner, director financer de Boehringer Ingelheim España, manifesta que "els bons resultats comercials ens permeten la capacitat financera de cobrir la gran cartera de projectes. La nostra competitivitat i rendibilitat són la base per descobrir noves teràpies innovadores, créixer a mitjà i llarg termini i invertir cada vegada més en noves tecnologies que permetin millorar la vida de més pacients".
La filial espanyola té un pes significatiu en la multinacional, ja que, a Sant Cugat, hi ha ubicats tres dels seus centres de desenvolupament i investigació globalment. Es tracta d'IT Hub, Delivery Unit i Regulatory Affairs, des dels quals es desenvolupen projectes innovadors en les àrees digital, comercial i de regulació. Actualment, la seu de Sant Cugat del Vallès compta amb prop de 1.600 col·laboradors, procedents de 41 nacionalitats diferents. A més, la companyia aposta per la captació de talent i per trencar la bretxa de gènere, amb un 51% dones (55% d'elles en càrrecs directius) i un 49% homes. Aquest any, s'han invertit gairebé 1,2 milions d'euros en formació interna i més del 40% de les posicions vacants s'han cobert amb candidats interns.