La farmacèutica alemanya Boehringer Ingelheim, des del seu centre de Sant Cugat del Vallés (Barcelona), contribuirà als avanços en la investigació biomèdica a Espanya, en col·laboració amb el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER). Ambdues uneixen esforços en la col·laboració publicoprivada com una eina per a l'èxit de la translació dels resultats d'investigació a la pràctica clínica. Boehringer està compromès amb la investigació i el desenvolupament amb inversions anuals de caràcter local per una xifra de més de 62,7 milions d'euros anuals, suposant un increment del 36% respecte a l'any anterior (46,1 milions el 2022). Aquestes dades representen un 11,5% de les vendes netes del segment de productes farmacèutics de prescripció.

Boehringer Ingelheim i CIBER han segellat la seva col·laboració per treballar en diverses àrees, tals com les malalties respiratòries, salut mental, diabetis i malalties metabòliques associades, malalties cardiovasculars i càncer, entre d'altres. "Aquest és un acord estratègic", destaca Martín Plotquin, director de Medicina i R+D de Boehringer Ingelheim España, atès l'abast que té CIBER, una entitat que treballa en 13 àrees estratègiques d'investigació, amb una plantilla de més de 6.700 persones entre personal investigador contractat i adscrit, i que està integrat a més de 513 grups d'investigació de més de 105 institucions consorciades, a Espanya, del sector públic i privat.

Durant la firma de l'acord, a les oficines de Boehringer Ingelheim a Sant Cugat del Vallés, membres de CIBER han pogut visitar la fàbrica capdavantera de Respimat, que té l'acreditació de la FDA. Inaugurat el 2019, i amb una inversió de 120 milions d'euros, el centre de producció de Respimat està preparat per produir 25 milions de cartutxos a l'any i ha creat més de 200 nous llocs de treball. Aquest centre és un punt de referència a Europa, ja que els productes acabats de Respimat s'exporten a més de 100 països de tot el món. Les oficines de Sant Cugat han rebut recentment l'acreditació LLEGIU Platinum que qualifica edificis sostenibles basant-se en factors d'acompliment ambientals, humans i econòmics.

En l'actualitat, la seva divisió de salut humana se centra en sis àrees terapèutiques principals d'R+D: malalties cardio, renals i metabòliques (CRM), oncologia, malalties respiratòries, immunològiques, salut mental i salut de la retina. Per a la seva divisió de salut animal, la companyia prevé i tracta malalties en animals, oferint una gamma de vacunes, antiparasitaris i medicaments per a animals de companyia, cavalls, així com per a animals de producció.

A escala global, la multinacional alemanya -de capital familiar des de la seva fundació en 1885- té previst llançar 25 nous tractaments en salut humana fins a 2030. En salut animal, s'esperen 20 llançaments addicionals a tots els mercats fins a 2026, incloses actualitzacions de productes, ampliació d'indicacions i nous productes.

Uns 224 milions d'inversió

En els últims 7 anys, Boehringer Ingelheim a Espanya ha realitzat inversions per valor de 224,5 milions d'euros en els seus dos centres de producció internacional, ubicats a Sant Cugat. Una planta per a la fabricació d'injectables i orals (càpsules i, en el futur, comprimits antidiabètics) i un altre centre que es dedica a la fabricació de cartutxos asèptics i a l'envasament de la gamma de productes Respimat (inhaladors), per a malalties respiratòries (com EPOC i Asma)

Des d'aquests centres s'exporta a més de 80 països en l'actualitat. Aquesta activitat innovadora seguirà els pròxims anys, segons la companyia, ja que Boehringer preveu destinar 93,4 milions d'euros des del 2024 i fins a 2027 per a una nova plataforma tecnològica de producció. A més, a la mateixa seu nacional, la companyia té dues unitats dedicades exclusivament a R+D, així com amb tres hubs internacionals (IT Hub, el Hub Global de Serveis Digitals i el d'Assumptes Regulatoris).