El conseller delegat de Endesa, José Damián Bogas, ha assegurat durant la presentació de resultats a Madrid que el 2023 va ser "un bon any" per a Endesa malgrat haver guanyat un 70% menys, ja que la caiguda de beneficis es va deure a factors externs al negoci com el laude pel gas pel qual va haver de pagar 530 milions a Qatar o la caiguda de preus del gas i l'impost de l'1,2% a la facturació aprovada pel Govern.
Endesa va reduir la inversió un 2%, de la que un 38% va ser destinada a renovables. I manté la seva aposta ferma per la descarbonització, també a Catalunya, que "té menys renovables que la resta d'Espanya", ha dit Bogas, encara que això no condicionarà les seves inversions a curt termini. "Ens agradaria que hi hagués més renovables a Catalunya, però això no ens limita", ha assegurat.
El màxim dirigent de la companyia energètica ha descartat que el laude obert amb Nigèria pugui afectar de la mateixa manera que el de Qatar, fins al punt que no han proveït fons davant d'un possible pagament al país africà. "Ens han dit que el tenim guanyat, però a més hem iniciat converses amb Nigèria que van molt bé, perquè les condicions són molt raonables", ha dit Bogas.
L'empresa ha presentat uns beneficis de 742 milions, un 70% menys que el passat 2022, quan els preus energètics es van disparar per la invasió d'Ucraïna, i ha culpat en part al gravamen de 208 milions imposat pel Govern.
Bogas ha insistit que està "en contra" d'aquest impost, que "no té sentit prorrogar", però ha dit que és "bo malgrat tot" que l'executiu hagi proposat d'atenuar-lo a les empreses que inverteixin en energies renovables. "El pagament de l'1,2% afecta als recursos per invertir i a la rendibilitat de les inversions", ha ressaltat.
El directiu ha afirmat també que demanarà al govern espanyol d'"allargar" el final de l'energia nuclear, i ha recordat que l'Agència Internacional de l'Energia advoca per "duplicar la nuclear" per descarbonitzar l'energia.
"Més recursos" per a la descarbonització
Per a Bogas, els plans de descarbonització del Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC) són "molt ambiciosos" i es tracta "d'un bon pla", però "pateix del suport regulatori necessari per assolir els objectius".
Perquè això succeeixi, Bogas ha expressat el seu desig que l'acabada de rescatar Comissió Nacional d'Energia del Govern doti de "més recursos" les empreses per avançar la descarbonització. Així mateix, ha demanat que es facilitin les inversions en transport i xarxes de distribució, actualment limitades per llei.
L'excepció ibèrica, la baixada dels preus de l'electricitat han sumat "moltes de mesurades que han fet que Espanya hagi tingut un preu bastant per sota dels mercats europeus", ha dit Bogas, com una de les causes de la caiguda de vendes, que no de clients, però ha expressat que "els preus es van normalitzant", ja que "ni 2022 ni 2023 no són anys de referència" per les situacions excepcionals.
El conseller delegat ha augurat el final de l'ús del gas en la seva companyia de cara a 2040, quan vencin els contractes amb els Estats Units, Algèria, Qatar i Nigèria que li subministren. "Continuarem amb el gas ara per ara però no ampliarem aquest negoci una vegada acabin els contractes", ha dit. Endesa, ha dit, no compra gas natural liquat a Rússia, però Bogas no pot descartar que "l'origen" del gas que es compra a brokers no pugui procedir d'allà.