Endesa ha celebrat aquest divendres la seva Junta General d'Accionistes, igual com ho ha fet Iberdrola. En el seu cas, l'expectació ha residit en la presència, per última vegada, de Francesco Starace, vicepresident de l'empresa espanyola que, el passat 13 d'abril, va conèixer que seria destituït com a conseller delegat d'Enel, propietària d'Endesa. La seva sortida genera un 'efecte dòmino' que també afecta l'energètica espanyola, ja que la destitució de Starace com CEO d'Enel, també suposa la seva sortida de la vicepresidència d'Endesa. Com va informar ON ECONOMIA, la sortida de l'sencera vicepresident de la firma espanyola afecta de ple sobre l'estratègia d'Endesa. I és que, el directiu italià ha estat una de les figures clau en la configuració dels plans estratègics de la companyia. Malgrat això, aquest divendres no s'ha conegut cap avanç sobre la nova posada en escena d'Endesa.
Tant José Bogas, CEO d'Endesa, com Juan Sánchez-Calero, president de la companyia, han agraït la presència de Starace en la directiva durant els últims 9 anys, i han posat en relleu tots els avanços i la gestió realitzada pel mandatari italià. Més enllà d'això, la Junta General d'Accionistes ha tingut com a principals temes els beneficis de l'empresa, els quals donarà a conèixer el pròxim 9 de maig, així com l'impost governamental extraordinari.
Bogas defensa la posició del sector elèctric
El conseller delegat ha entonat un missatge similar a l'emès per Galant en la Junta General d'Accionistes d'Iberdrola. Ambdós mandataris s'han referit al sector elèctric com un nínxol que no ha provocat la crisi energètica. En el cas de Bogas, el CEO ha destacat que el sector elèctric "ha vist compromesa la seva reputació de manera immerescuda" i que "les informacions i consignes errònies sobre l'esmentada indústria han estat habituals durant l'any 2022". Malgrat que el sector elèctric no ha generat la crisi energètica, aquest sí que s'ha vist aixecat pels sobrecostos de les matèries primeres energètiques, la qual cosa ha elevat la facturació i els beneficis de les grans empreses del sector.
Com va apuntar ON ECONOMIA, els analistes esperen que Endesa elevi els seus guanys trimestrals un 16%, fins als prop de 400 milions d'euros. Malgrat que tan sols són estimacions, totes les perspectives apunten que la companyia aconseguirà elevar els beneficis en el primer trimestre de 2023. Per a Bogas, la bona dinàmica comercial respon a una "gestió encertada", i no a "beneficis caiguts del cel". Aquest últim comentari ve precedit a la instauració de l'impost sobre les elèctriques que ha aplicat el Govern espanyol i que tindrà vigència durant dos exercicis.
Endesa critica l'impost extraordinari
En el primer, Endesa ha desemborsat 208 milions d'euros. Aquest divendres, el conseller delegat de la companyia ha criticat el tribut extraordinari, explicant que és un "impost als ingressos, no a uns beneficis extraordinaris que no han existit". Aquesta crítica ha estat repetida per diversos directius de les empreses 'afectades', els quals titllen a l'imposat com a erroni, lloc s'enfoca en els ingressos, i no en els guanys de la companyia. Sigui com fos, totes les empreses han recorregut el tribut governamental.
Més enllà d'això, Bogas ha explicat als seus accionistes que "avui estem millor que fa un any", al·ludint a la crisi energètica esdevinguda de la guerra d'Ucraïna. La invasió de Rússia al seu país veí va generar una infinitat d'alces sobre els preus de les matèries primeres energètiques, que, malgrat anar cedint, encara segueixen en cotes elevades. Bogas creu que Endesa està millor que fa un any a causa de la baixada dels preus del gas, derivada de la diversificació dels subministraments, del creixement de les renovables i de les mesures d'eficiència energètica. En aquest punt, el CEO ha destacat que Endesa mantindrà el seu camí cap a la descarbonització, objectiu prioritari per a la firma.
Bogas prioritza la cautela
Malgrat l'optimisme, el conseller delegat de l'elèctrica ha prioritzat la cautela, destacant que "no hi ha certesa sobre el comportament que podria tenir el preu del gas a mitjà termini". A més d'això, Bogas ha afegit que "no podem abaixar la guàrdia".
Agregat a això, en la Junta General d'Accionistes d'Endesa d'aquest divendres s'ha acceptat el repartiment d'un dividend d'1,58 euros per títol, la qual cosa suposarà una retribució als accionistes de 1.679 milions d'euros. Tal com han explicat la directiva, la companyia ha complert amb tots els objectius financers marcats en un moment dominat per la incertesa, la volatilitat dels preus, les variacions reguladores i, en última instància, la destitució de Starace, el que ha estat una de les peces elementals d'Endesa en els últims anys.