El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, ha utilitzat aquest dimecres durant la seva participació en el XX Fòrum de Diàleg Espanya - Itàlia un símil amb la medicina per qualificar com a "verí" l'excés de regulació del mercat de l'electricitat a Espanya. Bogas ha citat l'alquimista Paracelso, que deia que "la diferència entre la medicina i el verí és la dosi". I ha rematat: "La dosi de regulació a Espanya és molt alta. Necessitem una regulació que sigui medicina i no verí".

Bogas ha demanat davant d'aquesta situació una simplificació reguladora i també menys càrrega impositiva. "A tot sembla que li poden posar un impost", ha lamentat Bogas, que ha recordat que les empreses privades s'hauran de fer càrrec del 81% dels 380.000 milions d'euros d'inversió que preveu el Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) per a la descarbonització el 2030.

Davant d'aquest esforç, ha dit, la càrrega impositiva ha de ser menor, en clar encàrrec cap al gravamen extra a les energètiques que es debat en l'Executiu. "És temps de reinvertir i no d'impostos", ha dit.

Bogas ha expressat que li "preocupa" que existeixi un "excés de renovables" respecte a la demanda, però s'ha mostrat optimista davant de la possibilitat que es visqui "un moment òptim" per l'interès de la indústria i dels centres de dades, que podrien disparar la demanda energètica i això posaria en rendibilitat de nou a les inversions i al mercat de bateries", ha dit.

A la taula de diàleg ha participat també el president de Enagás, Antonio Llardén, que ha defensat la importància dels gasos renovables i de l'hidrogen en la meitat de l'energia que no es podrà electrificar, aquella amb alta demanda energètica, sobretot de la indústria i els transports pesats.

Llardén ha recordat que "el 80% de les xarxes de gas europeu són aptes per transportar hidrogen", mentre ha recordat la importància del nou hidroducte H2Med, en el qual participa Enagás com un dels seus principals socis.

La recentment nomenada vicepresidenta de la Comissió Europea, Teresa Ribera, ha participat en l'acte amb un missatge en vídeo institucional en el que ha defensat el valor de l'informe Letta per desplegar una Europa "amb connexions que ens permetin treballar junts" i que prioritzi "la competitivitat, els llocs de treball de qualitat i les inversions".

Simplificar les regles, "una prioritat de la Comissió"

Un altre vicepresident de la comissió que ha participat en la jornada és l'italià Raffaele Fitto, que ha defensat que "simplificar les regles" per a les empreses serà "una de les prioritats de la Comissió".

El secretari d'Estat d'Energia, el recentment nomenat Joan Groizard, ha defensat la interconnexió elèctrica europea i ha destacat que no és casualitat que "l'economia que més creix sigui l'única que ha superat el 50% de generació elèctrica per renovables", amb referència a Espanya.

Ha defensat el paper de l'"intens marc legislatiu espanyol" i ha avançat que la descarbonització ha d'anar acompanyat de la competitivitat. "La transició energètica és la via més barata a l'autonomia energètica, però hem d'abordar la bretxa de costos d'origen amb preu als consumidors" d'energia, ha dit Groizard, que ha fet incís en la importància d'estar "arracada dels riscos de deslocalització" que poden suposar la descarbonització en alguns àmbits.

L'exprimer ministre italià Enrico Letta, autor de l'influent informe que ha de marcar el rumb de la Comissió Europea, ha assegurat que "no hi haurà Europa si Barcelona no és una gran ciutat ni si Catalunya no és dins d'aquest marc".

El ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha defensat el valor de la nova Política Agracia Común (PAC) i ha dit que s'ha aconseguit un acord "gràcies als manifestants" del camp. "Tenien raó, fèiem massa complicada l'adaptació del camp a la transició ecològica", ha afegit.

El president del Govern, Salvador Illa, ha tancat les jornades amb una reivindicació de la importància de les institucions polítiques per liderar en els canvis socials i polítics i ha defensat el paper d'Itàlia i d'Espanya, "i Catalunya ha d'ajudar en el que pugui" en "liderar" el camí europeu. "El que cal fer ho han dit els informes Draghi i Letta, però ens hem d'entossudir".