Empreses dels països nòrdics, especialment Noruega i Suècia, han començat a deixar de comprar les mítiques galetes Oreo i tot allò que produeix el grup Mondelez International, davant el que ja es considera com un boicot corporatiu creixent per la seva presència continuada a Rússia i un pla d'expansió de la marca que no ha tingut en compte la guerra a Ucraïna i no ha seguit la tendència actual d'altres grans companyies, com IKEA, Zara o McDonalds, entre molts altres.
Empreses que ja no compren Oreo
De fet, la mateixa Mondelez ja ha demanat una reunió d'urgència amb el govern noruec per protegir el seu negoci local. Hi ha exemples d'aquesta pèrdua creixent: Airlines SAS i Norwegian Air, el grup ferroviari SJ, la cadena hotelera Strawberry, el minorista Elkjop, el grup navilier Fjord Line i l'Associació Noruega de Futbol són alguns dels que ja han anunciat en els darrers dies que deixarien de vendre productes Mondelez.
Les fàbriques de Mondelez a Rússia
El fabricant mundial de les mítiques Oreo, però també del Toblerone i desenes d'altres marques, té una forta presència a Noruega i Suècia a través dels seus fabricants locals de xocolata Freia i Marabou. Tot i que algunes empreses occidentals van vendre els seus actius russos després de la invasió d'Ucraïna per part de Moscou l'any passat, d'altres com Mondelez s'han quedat malgrat la repressió dels empleats d'altres països. Per la seva banda, el govern rus de Vladímir Putin continua defensant que "la invasió és una operació especial".
Les empreses nòrdiques van dir que la seva decisió de deixar de vendre productes Mondelez es va basar en un anunci d'aquest any de l'Agència Nacional d'Ucraïna per a la Prevenció de la Corrupció (NACP) de posar a la llista negra el fabricant d'aperitius i altres grups. "Després de l'inici de la guerra a gran escala de Rússia, moltes empreses que es preocupen per la seva reputació van abandonar Rússia. Però aquest no és el cas de Mondelez International. Pel que sembla, els seus gestors no estan preocupats pel fet que en pagar impostos substancials al pressupost estatal de Rússia, l'empresa contribueix al subministrament de l'exèrcit de l'agressor", han advertit des de la NACP.
Segons NACP, els interessos de l'empresa, que té uns ingressos anuals d'uns 26.000 milions de dòlars i opera a 160 països, estan representats al mercat rus per Mon'delis Rus LLC, que té tres fàbriques. La fàbrica més gran produeix galetes Yubileynoye, OREO, Barny Bear i TUC; La fàbrica Pokrova produeix Alpen Gold, Vozdushniy, xocolata Milka; i una planta de Veliky Novgorod fabrica goma de mastegar Dirol i gotes Halls. L'empresa és líder del mercat de rebosteria en les categories de xocolata, dolços de xocolata i galetes i ocupa el segon lloc en la categoria de xiclets i caramels.
La resposta del rei de les Oreo i el Toblerone
Per la seva banda, Mondelez, a través d'un comunicat, ha anunciat que buscarà reunir-se amb els ministeris governamentals pertinents per explicar la seva posició, i ha subratllat que no ven, actualment, productes de fabricació russa a Noruega. "La política oficial s'hauria de basar en les sancions formals introduïdes per països occidentals i altres, i qualsevol directriu s'hauria de basar en criteris objectius que tracten les empreses per igual", va afegir el grup amb seu als Estats Units.
En paral·lel, Mondelez va dir que va mantenir una activitat "limitada" a Rússia mentre aturava la inversió i la publicitat, i va condemnar la guerra el passat febrer del 2022. "Mondelez International compleix totes les decisions i sancions polítiques i continuarà considerant els ajustos necessaris a les operacions per garantir el seu ple compliment", ha conclòs.