Bon dijous! Està sent una setmana amb molts moviments empresarials importants. El serial de Grifols continua, amb la decisió del fons Brookfield de no seguir endavant amb l’opa després que el consell d’administració de la companyia advertís que l’oferta era baixa.

El de Lotte, lamentablement, també amenaça de convertir-se en un serial, després que un centenar d’entitats hagin decidit plantar cara al projecte de l’empresa sud-coreana i estiguin disposades a aturar la fàbrica de Mont-roig del Camp per la via legal, com va explicar Maria Teresa Coca.

I també és la setmana de la solució al tancament de la fàbrica de Danone a Parets del Vallès i l’expansió de Bon Preu. Tot en un, perquè la cadena de supermercats catalana que presideix Joan Font ha arribat a un acord amb l’empresa alimentària francesa per quedar-se la planta, i podrà salvar 157 llocs de treball, si els empleats accepten la subrogació, com van anunciar aquest dimecres i va explicar Sara Casas.

Bon Preu té previst invertir 30 milions d’euros en transformar la fàbrica en un centre logístic. No hi produirà res, sinó que la utilitzarà com un ‘hub de distribució’, un centre logístic i tecnològic on també hi haurà oficines i personal qualificat. La cadena de supermercats, que té un volum de negoci de 2.259 milions d’euros, segons dades de l’exercici 2023, utilitzarà la instal·lació per proveir l’àrea metropolitana, de manera que s’acosta a Barcelona. El grup de Joan Font té 136 supermercats Bonpreu, 57 supermercats Esclat, 14 minimercats, 60 gasolineres EsclatOil i 400 places de càrrega per a vehicles elèctrics.

Però aquesta setmana també hem posat el focus en altres empreses, algunes tant conegudes com les que ja hem comentat, d’altres, no tant, que compleixen fites, i en directius i directives que estan sent protagonistes.

Les empreses de la setmana

Cupra, camí dels EUA:
Seat-Cupra és una de les principals empreses de Catalunya, tot i ser filial del grup alemany Volkswagen, ja que té la fàbrica més important del país, a Martorell. Cupra, la marca més jove del grup, no para de créixer i ara el seu CEO, Wayne Griffiths, vol que faci les amèriques. L’empresa negocia amb Penske Automotive Group crear una aliança que permeti a la marca vendre cotxes als Estats Units a partir del 2030. La intenció de Cupra és poder-hi comercialitzar vehicles elèctrics i híbrids endollables, però també de combustió, que fabricaria a les plantes del grup Volkswagen als EUA.

Fluidra segueix creixent:
La catalana Fluidra s’ha convertit en líder mundial de les piscines i el wellness a base d’expansió territorial i, també, de compres per anar sumant serveis i talent. Aquesta setmana, la companyia que presideix Eloi Planes ha anunciat un acord per adquirir BAC Pool Sistems, empresa especialitzada en la fabricació de cobertes de piscines que té 60 empleats, principalment a Alemanya i Suïssa, i factura uns 13 milions de euros. “Amb BAC ampliem l'oferta de cobertes al centre d'Europa, complementant geogràficament la nostra presència de mercat actual, centrada a França i Ibèria. Una adquisició en línia amb la nostra estratègia de creixement i el nostre compromís de sostenibilitat”, va explicar Jaime Ramírez, CEO de Fluidra, que va recordar l'objectiu de l’empresa que el 80% dels seus productes siguin sostenibles

Alemany 1879, tradició i innovació:
El passat diumenge vam estrenar secció: ‘Empreses històriques’. Catalunya és un país d’emprenedors i start-ups, però també té moltes empreses centenàries, o amb una dilatada trajectòria encara que no arribin al segle de vida, i que tenen una història al darrere que val la pena explicar. Hem arrencat amb Alemany 1879, productor de mel i torrons. Tot i tenir l’origen a un poblet de la Noguera, Os de Balaguer, la marca és coneguda arreu de Catalunya i exporta a 15 països. Alemany s’ha especialitzat en els torrons més tradicionals, però pel que fa a la mel opta per innovar, amb mels gurmet, i pel producte local.

Inbrain rep el suport d'Avançsa:
Un projecte molt més jove és Inbrain Neuroelectronics, empresa de maquinària i neurociència nascuda de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). L’empresa que lidera Carolina Aguilar ha estat notícia perquè el Govern, a través d’Avançsa, entrarà al seu capital amb una inversió de tres milions d’euros, que li permetran accelerar el desenvolupament de la plataforma BCI-Tx per a malalties com el Parkinson, l'epilèpsia o la rehabilitació de l’ictus. L'implant cerebral desenvolupat per Inbrain té un gruix de tan sols 10 micròmetres i està dissenyat per descodificar i modular l'activitat neuronal de manera segura i amb una resolució sense precedents.

Els directius

Pau Relat va ser elegit president de Fira de Barcelona el 2018 i aquest dimecres va ser triat pel ple de la Cambra de Comerç per seguir com el seu representant en aquest important consorci, que ha convertit Barcelona en una de les grans capitals mundials de les fires i congressos, amb cimeres de referència com el MWC, Alimentaria i l'ISE. El president de MAT Holding va ser el candidat que, fa sis anys, va aconseguir posar d'acord totes les institucions polítiques i ara l'actual president de la Cambra, Josep Santacreu, i la majoria del ple no han dubtat a revalidar la confiança en Relat, com ha explicat Josep Maria Casas.

La CEO de Veolia, gegant de l’aigua propietari del 100% de les accions d’Agbar, va estar aquest dilluns a Barcelona. Estelle Brachlianoff va venir a anunciar una instal·lació al Port de Barcelona, juntament amb Enagás, per aprofitar el fred de la regasificadora per generar energia, que abastirà part de la zona, així com Mercabarna. És un projecte pioner, que si és exitós i rendible, exportarà a d’altres zones. La CEO mundial de Veolia també va tenir temps per explicar el que és la companyia i respondre preguntes dels periodistes. Brachlianoff no va dubtar a l’hora d’afirmar que no es plantegen vendre Agbar i que la relació amb els seus socis a Aigües de Barcelona, La Caixa i l’AMB, és fantàstica.

El passat diumenge vam publicar una entrevista de Germán Aranda a Óscar Santos, director general d’Audax, coneguda també perquè és l’energètica del popular empresari José Elías, propietari a més de la cadena de congelats La Sirena, entre moltes d’altres inversions. Santos és menys mediàtic però porta el dia a dia de l’energètica, que ha facturat gairebé 1.400 milions d’euros entre el gener i el setembre, i va explicar que ara apostaran per França, on encara no hi són, i Alemanya, on la seva presència és molt petita, per créixer i duplicar el seu ebitda, fins als 200 milions.

Això és tot per avui. Si t’ha agradat, comparteix la newsletter. Fins la setmana que ve!