Booking, el web intermediari en la contractació d'allotjaments turístics, ha guanyat temps per resoldre un dels contenciosos jurídics més cars que té obert a Espanya. El juliol de l'any passat, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va imposar a l'empresa una multa de 413 milions d'euros, la més alta en la història de l'organisme de control del mercat. Va acusar la plataforma de viatges en línia "imposar als hotels preus de venda mai inferiors als del seu web". Aquell divendres, l'Audiència Nacional ha deixat la multa sense efecte en suspendre cautelarment la sanció.
"Estem satisfets que l'Audiència Nacional hagi suspès completament la decisió de la CNMC mentre es resol el nostre recurs interposat el passat 30 d'octubre", ha explicat la plataforma nord-americana en un comunicat. I considera que la multa no només els perjudica com a empresa, també impacta "negativament" tant els 'partners' (amb referència als hotels) com els consumidors.
Fruit de les denúncies de l'Associació Espanyola de directors d'Hotel i de l'Associació Empresarial Hotelera de Madrid el 2021, la CNMC va donar a conèixer aquesta sanció el 30 de juliol de 2024 per posicionar millor als hotels amb més reserves en Booking.com, que, segons el seu parer, "ha impedit a altres agències en línia entrar al mercat o expandir-se".
"Desequilibri inequitatiu"
La CNMC va considerar que Booking va abusar de la seva posició de domini, almenys des de gener de 2019, i que les seves clàusules suposen un "desequilibri inequitatiu" en la relació comercial amb els hotels situats a Espanya. En concret, es referia a una clàusula de preus que impedeix als hotels oferir les seves habitacions als seus propis webs per sota del preu de la plataforma sancionada, que, a més, es reserva el dret a rebaixar unilateralment el preu dels establiments a través del web o aplicació de Booking.
A més, Competència va entendre que, en posicionar millor als hotels amb més reserves en Booking.com, ha impedit a altres agències en línia entrar al mercat o expandir-se. La quota de Booking a Espanya ha oscil·lat durant el període investigat entre el 70% i el 90%.
L'Associació Espanyola de directors d'Hotel i l'Associació Empresarial Hotelera de Madrid (AEHM) per abusar de la seva posició de domini. Gràcies a aquesta investigació, Booking ja va eliminar la clàusula que impedia als hotelers de determinar les seves tarifes i va treure també l'obligació d'acudir als tribunals neerlandesos en cas de litigi, que ara es poden substanciar davant de la justícia espanyola.