El grup agroalimentari Borges vol posar fre a les queixes dels pagesos de Lleida que conreen pistatxos i que han decidit vendre la collita d'enguany a l'Aragó, en lloc de comercialitzar-la a través de la marca Borges. Es tracta d'un col·lectiu de 70 pagesos que tenen fins a  500 hectàrees de pistatxers als municipis de Tàrrega, Verdú, les Borges Blanques, Juneda i altres localitats del Segrià, que reguen del canal Segarra-Garrigues. La companyia de la família Pont sosté que "l’objectiu de Borges és apostar pel territori i, com no podia ser d’altra manera, s’han abocat al projecte de producció de pistatxos tots els recursos per tal que ambdues parts [pagesos i empresa] poguessin assolir un resultat satisfactori, ja que no és l’objectiu de Borges tenir agricultors descontents". No obstant això, i sense donar xifres, admet que hi ha "associats" que "han volgut abandonar el projecte, cancel·lant els seus compromisos amb Borges" i que la companyia ha posat "totes les facilitats" per donar-los "la possibilitat de rescindir el contracte sense cap mena de penalització".

Contràriament al que denuncien els pagesos, "Borges segueix apostant fermament pel projecte de cultiu i producció de pistatxos a Lleida, amb l’ànim de poder arribar a les 1.000 hectàrees en els pròxims anys i així ho ha manifestat en més d’una ocasió", evidencia la companyia en declaracions a ON ECONOMIA. En aquest sentit, concreta enguany, una vintena del total d’associats han aportat la producció aquesta darrera collita a la marca, però no perquè la resta s'hagi venut a tercers, sinó perquè "la resta de cultius encara es troben en els primers anys de la plantació, on encara no hi ha producció".

El preu pactat

Sobre el preu que s'ha pagat per aquesta collita, la companyia considera que "la liquidació practicada compleix amb l’establert al contracte que hi ha pactat entre les parts [pagesos i empresa], que té en compte aspectes concrets del Projecte Pistatxo, i que s’ha dut a terme com en anys anteriors". Per aquestes circumstàncies, "el processat primari i secundari s’ha dut a terme en instal·lacions de tercers, homologats en termes de qualitat per Borges, ja que el pistatxo s’ha de processar un cop recol·lectat en un màxim de 24-48 h i la diversitat d’ubicacions dels associats fa que actualment la fórmula escollida es consideri la més adequada, els costos traslladats als agricultors són els que aplica el centre de processat homologat", es concreta.

L'anomenat Projecte Pistatxo és una iniciativa que el grup Borges va impulsar el 2015 per contribuir a activar l'economia de la zona de regadiu del Canal Segarra-Garrigues a través de plantacions de pistatxers, amb interès també per altres regadius de Lleida i la Franja. Segons deia el seu compromís, Borges facilitava tota la informació i assessorament continuat necessaris perquè els productors interessats poguessin conrear amb èxit una plantació de pistatxos, en el marc d'un acord de cooperació vertical, garantint la seva comercialització maximitzant el seu valor. Al seu torn, els agricultors transformessin els seus cultius per cultius de més rendiment per hectàrea en relació amb els cultius tradicionals de la regió.

Borges també es comprometia a transferir l'experiència adquirida en el cultiu de pistatxos durant més de 25 anys a les seves finques de Badajoz i Granada, d'uns 80 hectàrees, més 18 hectàrees als terrenys de Mas Colom, a Tàrrega. No obstant això, l'abril de 2024, Borges Agricultural & Industrial Nuts, la unitat de negoci de fruita seca del grup Borges International, va decidir vendre la seva activitat agrícola a Extremadura i Granada, i Portugal centrada en la producció, principalment, d'ametlles, nous i pistatxos.

El pistatxo, un fruit sec que es cultiva a Lleida.

Enguany, la polèmica s'ha destapat després que els pagesos denunciessin que Borges incompleix el que es va establir en els contractes de compra i que està pagant el quilogram de pistatxo per sota del cost de producció, per la qual cosa, els 70 agricultors han decidit vendre a l'Aragó. En algun dels casos, la collita s'ha portat a un centre de processat que es troba al municipi de Laluenga, a la comarca del Somontano de Barbastre, província d'Osca. La processadora Pistachos del Norte es va posar en funcionament el setembre de 2023. El seu impulsor, l'enginyer agrònom José Ignacio Duerto, reconeix que li ha arribat la collita de pistatxo d'alguns pagesos de Lleida, perquè les seves finques estan a una relativa distància i són un complement a la producció que el centre ja té provinent d'agricultors de la zona de Barbastre i rodalia. Pistachos del Norte compra els pistatxos per vendre'ls a tercers -sigui per al mercat espanyol o per a l'exportació a Itàlia i Alemanya- i, una petita part, la comercialitza amb la seva mateixa marca a través de la venda online.

Pistatxo, només un 0,1%

Per la seva part, durant el passat exercici 23-24, Borges va comercialitzar prop de 30.000 tones de fruits secs, segons dades facilitades per l'empresa. "El volum aportat en el marc del Projecte Pistatxo, va suposar aproximadament un 0,1% sobre aquest total", concreten. Pel que fa a la resta d’aprovisionament del grup, Borges diu que "des de totes les divisions ens centrem a poder obtenir matèries primeres de la més alta qualitat, amb l’objectiu d’oferir a consumidors de tot el món els millors productes, i poder abastir correctament la demanda que tenim en cada moment, fent-ho en el marc d’una cadena d’aprovisionament responsable i tenint en compte, sobretot, criteris de qualitat. Tenim una estreta relació de col·laboració amb el sector primari, primer i principal esglaó de la nostra cadena de valor, que posicionem com a punt de partida de qualsevol iniciativa d’impacte que plantegem com empresa".

En el seu web corporatiu, Borges especifica que comercialitza pistatxos de la varietat Kerman, provinents dels Estats Units, el principal productor mundial. També hi ha produccions destacades a l'Iran, Turquia, Uzbekistan o Azerbaiyán.