La companyia cotitzada Borges Agricultural & Industrial Nuts, la unitat de negoci de fruita seca del grup Borges International, ha decidit desinvertir en la branca d'activitat agrícola i ha procedit a la seva venda a Natural Capital Fund, fons gestionat per la gestora especialista Climate Asset Management. Aquest acord reportarà a la firma lleidatana propietat de la família Pont entre 70 i 80 milions d'euros, segons ha informat en un comunicat la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Amb aquesta activitat, Borges ingressava el 7% del negoci agrícola que generava el producte comercialitzat per Borges Agricultural & Industrial Nuts, és a dir, prop de 10 milions d'euros sobre uns ingressos anuals de poc més de 136 milions a l'exercici fiscal (juny de 2022 a maig de 2023) i unes pèrdues de 2,7 milions; i el 0,8% per al total del grup, sobre la facturació global de 700 milions que la companyia va registrar a l'exercici fiscal 2021-2022.
Concretament, l'operació de venda suposa la desinversió en dues societats espanyoles, ubicades a Extremadura i Granada, i quatre societats portugueses, que concentraven la seva activitat agrícola centrada a la producció, principalment, d'ametlles, nous i pistatxos. Es tracta de BAIN Extremadura, S.L.U. i BAIN Andalusia. També s'inclouen quatre societats portugueses: Amêndoas Herdade da Palheta, Lda., Amêndoas Herdade da Palheta II, Lda., BSJ – Fruita Seca de Moura, SA i BSJ2 – Amêndoas de Moura, SA, que concentraven la seva activitat agrícola centrada a la producció, principalment, d'ametlles, nous i pistatxos.
En el comunicat, Borges assenyala que l'operació correspon a l'estratègia de la marca catalana per "centrar els seus esforços en les àrees industrial i comercial que són el core business de tots els seus negocis i focalitzar-se als pilars de la innovació, la sostenibilitat, la internacionalització, així com en la recerca de noves oportunitats de negoci que incrementin el valor per als seus consumidors, clients, empleats, accionistes, i per al conjunt de la societat". El pla estratègic del grup per al període 2024-2026 exigeix invertir 108 milions d'euros, en els tres anys vinents, dels quals el 30% serà per augmentar la capacitat productiva i eficiència energètica de les seves nou fàbriques, a més d'intensificar la imatge de marca en l'àmbit internacional, que s'emportarà el 40% de tots els recursos.
Caiguda de preus i de demanda
Borges Agricultural & Industrial Nuts ha tancat el primer semestre de l'exercici 2023-2024, finalitzat el 30 de novembre del 2023, amb una xifra de negoci de 61,5 milions d'euros. Al tancament del període, la companyia ha comercialitzat un total de 14.452 tones de fruita seca i subproductes, sent l'ametlla el producte amb més valor en vendes (representant un 48% del total), seguit de les nous (amb un 8%) i els festucs (amb un 8%).
El resultat operatiu de BAIN al primer semestre fiscal reflecteix l'impacte negatiu provocat en el negoci agrícola a conseqüència d'una forta caiguda dels preus de les principals matèries primeres que produeix, com són les nous (-37% respecte a l'any anterior) i les ametlles (-15% respecte de l'any anterior). "El resultat consolidat del període s'ha vist reduït, suposant una disminució en valor absolut d'1,4 milions d'euros, principalment pel decrement de preus al mercat dels productes comercialitzats, la contracció de la demanda al mercat i l'increment rellevant dels costos industrials i de transport, que no s'han pogut repercutir totalment per tenir contractes tancats a llarg termini", reconeix la companyia.
La divisió ha incrementat el seu volum al mercat nacional respecte al mateix període anterior, concentrant-se en els canals B2B i marca per a distribuïdor, representant un 57,4% del total del negoci. La resta (42,6%) són exportacions, sent França, Regne Unit i Alemanya els principals països a l'exterior, aportant un 18,8% de les vendes internacionals, que sumen un total de 26,2 milions el primer semestre del actual exercici fiscal. Borges assegura en el seu comunicat a la CNMV que la divisió B2B de fruits secs "s'enfocarà en la innovació com a motor de creixement, prioritzant la comercialització de nous productes i la integració de projectes orientats a la sostenibilitat ambiental, establint aquests elements com a pilars fonamentals de la seva estratègia".
Els actius i la plantilla per a Bolschare
A partir d'ara, els negocis adquirits per Natural Capital Fund passaran a ser gestionats pel grup portuguès Bolschare, que assumirà la gestió de les sis companyies i les seves respectives plantilles, i continuarà amb la seva aposta per desenvolupar plantacions mediambientalment sostenibles i responsables a la península ibèrica, fomentant l'agricultura regenerativa.
Per la seva part, Borges Agricultural & Industrial Nuts seguirà amb el seu projecte de divulgació sobre la naturalesa, la sostenibilitat i la biodiversitat, dins del marc dels valors de Borges, a través de la finca de Mas de Colom (Lleida, Espanya), on actualment s'ubica la seu institucional del grup i que, al seu torn, és la finca pilot del Projecte Pistacho Borges Agricultural & Industrial Nuts, que la companyia va iniciar el 2015. Aquest se centra en la transmissió de l'experiència adquirida per Borges Agricultural & Industrial Nuts en el cultiu de pistatxo a través de la cooperació vertical amb els agricultors de la zona de Lleida i el Baix Cinca, amb l'objectiu de contribuir a la millora i desenvolupament econòmic de la zona d'influència del Canal Segarra – Garrigues, així com d'altres àrees limítrofes. La companyia cotitza al Mercat Continu de la Borsa espanyola des de juliol de 2017.