L'opa hostil del BBVA sobre el Sabadell té poques possibilitats, segons els analistes. Un dels arguments que donen és que la prima ha quedat curta. El tancament de borsa d'aquest dijous ho corrobora, ja que l'ha reduït a més de la meitat, i és probable que en els propers dies continuï diluint-se, fins i tot fins a quedar-se en res. En aquest cas, el banc que presideix Carlos Torres hauria de buscar altres arguments per convèncer els accionistes del Sabadell o apujar l'aposta, cosa que ha dit que no és possible, si bé pot ser només un posat.
El BBVA ofereix una acció seva per cada 4,83 accions del Sabadell, la qual cosa suposa una prima del 30%, respecte al preu de tancament d'ambdós bancs del 29 d'abril, el dia abans que es filtrés l'interès de l'entitat basca a comprar la catalana, el que va disparar les accions del Sabadell i va enfonsar les del BBVA. Aquest efecte va continuar fins que, aquest dilluns 6 de maig, el consell que presideix Josep Oliu va rebutjar l'oferta del seu competidor. Dimarts, les accions es van capgirar.
Però aquest dijous, s'ha tornat a girar la truita. L'anunci d'opa hostil del BBVA ha provocat una desfeta del 6,7% dels títols de l'entitat que presideix Carlos Torres, mentre que els del Sabadell han pujat un 3,17%. A tancament de la sessió, les accions del BBVA valen 9,60 euros, un 12% menys que a l'inici del procés, mentre que les del Sabadell es paguen a 1,8565, un 6,7% més que fa deu dies.
La prima inicial del 30% pel Sabadell és ja inferior al 13%, i pot anar a menys cada sessió de borsa
A conseqüència d'això, la prima que comporta l'equació de canvi ha caigut del 30% a menys del 13%. En l'oferta presentada aquest dijous, el banc basc explica que els accionistes del català tindran el 16% del banc resultant, quan amb els preus inicials, els tocaria menys del 13%. Amb el preu d'ahir, ja els tocaria més del 15%. Queda clar, amb les xifres a la mà, que l'incentiu se'ls ha reduït sensiblement, i si aquest divendres les accions del BBVA segueixen a la baixa i les del Sabadell, a l'alça, encara anirà a menys.
És habitual en les opes que el preu de l'entitat opada pugi i s'apropi, o fins i tot iguali, el de l'oferta. Per això, sovint hi ha millores del preu pel camí. Però en una oferta en accions, hi ha un perill addicional per a l'èxit de l'operació: que la que fa l'oferta caigui en borsa, per la qual cosa, les seves accions, allò amb què paga, vagi perdent valor.
És el que li està passant al BBVA i, de fet, la resposta del Sabadell a l'oferta de la setmana passada, ho lamentava. Per això, molts analistes preveien que, si Carlos Torres decidia fer un nou intent pel banc català després del no del seu consell dilluns, l'oferta, negociada o hostil, havia de ser en efectiu —per maximitzar les seves possibilitats d'èxit—. Almenys, una part d'ella. Però el banc va decidir llançar al mercat la mateixa oferta que va enviar al consell del Sabadell, la qual cosa redueix les seves opcions.
Els analistes dubten de l'èxit de l'opa
Aquest dijous, diversos analistes van incidir en les dificultats que té per a l'èxit de l'operació el canvi d'accions. Els de Bankinter van assegurar que "és improbable que aquesta opa tiri endavant en aquests termes, perquè ofereix un simple canvi d'accions" que, amb l'evolució en Borsa d'ambdós bancs, cada dia és menys atractiva. Van afegir que els fons i bancs d'inversió accionistes del Sabadell, com Blackrock, Norges, Vanguard i JP Morgan, "probablement hauran arribat a aquesta mateixa conclusió".
Analistes de Banca March també veuen en la prima un problema i creuen que hauria de ser millorada. Per als de Renta4, "l'oferta no és atractiva" i no acudiran a l'opa. Els d'IG Espanya també tenen dubtes que l'opa hostil arribi a bon port i apunten al mateix, que la prima baixa cada vegada que el BBVA cau en Borsa.
Fonts del mercat el calculaven de la següent forma: "La suma del valor de mercat d'ambdós bancs a tancament d'ahir era d'alguna cosa més de 65.300 milions, un 9% menys que el 29 d'abril (72.208 milions). El mercat no compra l'operació. Que pugi el Banc Sabadell i baixi BBVA és normal, però que la suma dels dos caigui tant, no ho és".
L'inici d'un llarg procés
Malgrat tot, això acaba de començar. S'espera un procés llarg, que el BBVA preveu que duri 6 mesos per aconseguir les autoritzacions i un any per culminar la compra, però podria allargar-se més si algun dels reguladors i institucions que han d'aprovar-la —CNMV, CNMC, competència del Regne Unit, el BCE i el Ministeri d'Economia— el dilata o si hi ha una opa competidora.
Carlos Torres i Onur Genç ja han començat el road show per convèncer els accionistes i inversors. Aquest dijous, van tenir una reunió amb analistes per explicar els seus plans i van assegurar que alguns ja han mostrat la seva disposició a acceptar l'oferta. Pot ser un farol, però és una opció, ja que malgrat que la prima es dilueixi, el Sabadell ha pujat molt en borsa en els últims anys —val cinc vegades més que fa quatre anys— i molts dels seus accionistes poden recollir importants plusvàlues.