La presidenta del Santander, Ana Botín, assegura que el banc podrà complir aquest 2025 amb les guies que va donar al mercat al gener, quan va presentar els resultats anuals del 2024 (principalment, els ingressos, la ràtio de capital i rendibilitat). Reconeix que els nous aranzels de Donald Trump als productes de la Unió Europea i altres països on són presents, generen molta "incertesa", tal com s'està veient a la borsa espanyola, que aquest divendres té la seva pitjor caiguda des de la pandèmia. Tanmateix, el grup té el negoci molt diversificat, repartit en molts països i en aquestes ocasions, sempre el beneficia no tenir el risc concentrat en un sol mercat.
Per això, "ara com ara" el Santander confia a mantenir les perspectives que van donar al mercat a començaments d'any. "Les confirmem", reiterava Ana Botín aquest divendres en la celebració de la junta d'accionistes del banc. Una junta, per cert, que s'ha celebrat exclusivament en format digital, que havia despertat cert enrenou entre els inversors i per la qual cosa Botín ha estat preguntada en diverses ocasions.
Sobre això, la presidenta del Santander explicava que aquest any han celebrat la junta en format exclusivament virtual "com ja fan les grans empreses cotitzades d'Europa i Amèrica". Botín creu que és la millor manera de fer-ho per a un banc com el Santander, amb diversos milions d'accionistes repartits per tot el món, per impulsar la seva participació en igualtat de condicions, independentment d'on siguin, preservant tots els seus drets.
Mirant cap al futur, l'executiva explicava que estan "monitorant" quines implicacions té els anuncis dels Estats Units sobre els aranzels, però defensa que "és en els moments difícils quan el valor de la seva diversificació es fa més evident". I per això, mantenen tots els objectius financers per a l'any 2025, incloent assolir uns ingressos d'aproximadament 62.000 milions d'euros, reduir els costos, mantenir un cost del risc estable, assolir un ROTI d'aproximadament 16,5% i una ràtio de capital CET1 del 13%.
Botí, molt alineada amb unes declaracions que ha fet també aquest divendres el CEO de CaixaBank, assegurava en la junta que el que està passant "afectarà més als Estats Units que a Europa a curt termini" i que els bancs europeus estan "en una situació única" per donar suport a l'economia. Sobre Mèxic i el Brasil, dos mercats on el Santander té buna part del negoci, la banquera assegurava que ambdós són dels països "menys afectats" i, per tant, la seva entitat es veurà menys perjudicada que d'altres.
"El Regne Unit no es ven i els Estats Units són estratègics"
Quant a Espanya, la previsió del Santander és que l'economia creixi un 2,5% el 2025, per sobre de la mitjana europea, assolint nivells rècord d'ocupació, amb prop de 22 milions de persones afiliades a la Seguretat Social. I que hi haurà menys impacte dels aranzels en comparació a altres països. Botín destacava aquí que l'atur és en mínims històrics, o molt a prop d'ells, en dos terços dels mercats principals per al banc, i també per això esperen un bon comportament el 2025.
D'altra banda, la presidenta del Santander ha insistit que no vendran la seva filial en UK. "Tenim moltíssim recorregut sense comprar ni vendre res. El Regne Unit no està a la venda", aclaria. El banc, tanmateix, sí ha posat en marxa un pla d'ajustament d'ocupació i oficines, i s'ha referit a això comentant que "s'estan fent grans millores i som confiats, que podem millorar més de manera orgànica".
Així mateix, defensava que malgrat la situació que es viu ara amb els Estats Units, per al banc continua sent un mercat estratègic. "Segueix sent-ho, és el mercat més gran del món i la nostra estratègia està enfocada en els negocis amb valor afegit". Recordava aquí que, al negoci de consum i automòbils, s'ha afegit ara el de particulars amb Openbank, a més del de banca corporativa. Sobre Openbank, per cert, revelava que "va molt millor de l'esperat, no lluny d'assolir els 100.000 clients en cinc mesos i 3.500 milions de dòlars en dipòsits.
Finalment, Botín defensava un dels punts més polèmics de la junta, la seva retribució i en general, la del consell i l'alta direcció. Si bé, la presidenta del Santander és la banquera més ben pagada d'Espanya i d'Europa amb gairebé 14 milions d'euros. "Està alineada a les referències del mercat per atreure i retenir el talent que necessitem", comentava. "Se sotmet a una governança robusta i està alineada amb l'acompliment financer i als bancs comparables", agregava.
En qualsevol cas, el número u del Santander assegurava que el cost de tota l'alta direcció ha baixat un 39% des de 2014, quan ella va arribar a la presidència, mentre que la retribució a l'accionista s'ha multiplicat per sis. "Els números parlen per si mateixos", concloïa.